MAINOS

Vanha koira vs. uusi pentu

Varoitus. Liikuttava aihe. Vanha koira. Koira, jonka kanssa olet elänyt kenties vuosia ja kokenut yhdessä iloja ja suruja. Teistä molemmat tietävät, kuinka yhdessä toimitaan ja jo silmänliikkeestä osaatte aavistaa toistenne ajatukset. Ystävyyttä ja kunnioitusta puolin ja toisin. Kun tästä Koirasta lopulta pitää luopua, on suru ja kaipaus suunnaton. Jossakin vaiheessa – ennemmin tai myöhemmin – perheeseen saapuu kuitenkin uusi koira. Pentu.

Usein opitut tavat vanhan koiran kanssa istuvat meissä syvässä. Koira-arki on rullannut kenties vuosia tuttuine kuvioineen, minkä vuoksi sitä haluaisi uudenkin koiran omaavan samoja tapoja. Pitävän myös kurkusta, uimisesta, siitä keltaisesta villasukasta tai hakeutuvan tiettyyn aikaan illasta sängynlaidalle nauttimaan rapsutuksista.

MAINOS

Koirankouluttajina törmäämme usein siihen, että asiakkaat kertovat entisestä koirastaan, vaikka koulutettavana on uusi tulokas. Tämä on hellyttävää ja voi kotikäynneillä täydentyä vanhan koiran kuvien katseluun tai lempilelujen esittelyyn. Totta kai monelle meistä on selvää, etteivät koirat voi olla samanlaisia, mutta silti ajatus puskee rivien välistä esiin.

Jos vanhan koiran kanssa elämä onkin ollut leppoisaa ja raiteillaan pysyvää, niin pennun loputon energia ja terävät hampaat ovat kuin kylmä suihku. Pentuarjen todellisuus voi olla jotakin aivan muuta mihin oli varauduttu. Osalle koiranomistajista ei ole edes varmaa, onko koiran käyttäytyminen normaalia vai ei. Aika myös kultaa muistot – voi olla, että pentuaika edellisen koiran kanssa on ollut samanlaista, mutta muistoihin ovat jääneet vain suloiset valokuvat pienestä karvapallerosta nukahtaneena milloin mihinkin. Pennun kouluttaminen ja varsinkin sosiaalistaminen vie enemmän aikaa kuin olit kuvitellut ja muuttaa kenties koko perheen päivittäisiä rutiineja. Joskus pentukurssille saapuessaan omistajat näyttävät siltä kuin… no, eivät olisi hetkeen levänneet kunnolla.

Totta kai uudenkin koiran kanssa tavat hioutuvat ajan myötä ja on rikkaus oppia tuntemaan useita eri koirayksilöitä. Uusi koira voi tietysti olla myös aikuinen koira, jonka taustaa ei tarkemmin tunneta. On erilaista aloittaa yhteinen taival tällaisen koiran kanssa kuin tuntea se pennusta pitäen. Tietysti on myös tapauksia, joissa elämä uuden koiran kanssa voikin olla alusta alkaen paljon helpompaa. Nämä omistajat ovatkin usein motivoituneita kouluttamaan pentua, sillä edellisen koiran kanssa on opittu, mitä olisi ehkä voinut tehdä toisin.

Uuden koiran kouluttamiseen on tällä hetkellä myös aivan erilaiset mahdollisuudet kuin aiemmin, kun tieto koirien oppimisesta ja hyvinvoinnista lisääntyy räjähdysmäisesti. Tässä myös DOLO:n koulutukset ovat apunasi. On täysin normaalia verrata kahden eri koiran käyttäytymistä toisiinsa ja jopa hieman loukkaantua siitä, kun uusi koira jättää vanhan koiran rakastamalla reseptillä tehdyt lihapullat kuppiinsa koskemattomina. Toisaalta on myös suloista, että vanhan koiran muisto elää mukana vaikkapa samana kesähuivina koiran kaulassa.

© DOLO DogsLearnOnline / Outi Kivimäki

MAINOS