Toimivatko palkkiosi vahvisteina?

“Tämän koiran kanssa eivät palkkiot kauas kanna…”

Palkkioiden käytössä on yksi pulma: ne eivät välttämättä toimi aina vahvisteina. Tämä jaksaa ihmetyttää monia, kun treeni onkin ennenaikaisesti taputeltu ja koira tekee oharit. Tässä blogitekstissä valotan hieman, mistä on kyse ja mitä asialle voi tehdä.

Yleiskielisesti palkkiota ja vahvistetta voidaan pitää toisiaan vastaavina sanoina. Palkkiolla tarkoitetaan jotain koiran haluamaa ja tarvitsemaa asiaa. Vahvisteella viitataan käyttäytymisen tutkimuksessa esiintyvään tarkasti määriteltyyn käsitteeseen. Palkkioiden käyttö koulutuksessa voi olla hyvinkin väljää ja satunnaista, joten tuloksiin päästäkseen kannattaa ammentaa hieman tieteen puolelta. Käytännössä jokainen kuitenkin voi huomata, että saman palkkion arvo vaihtelee tilanteen, tarpeen ja kylläisyyden mukaan. Esimerkiksi kunnon aamiaisen syönyt koira on lenkillä täynnä energiaa ja jättää tarjotut ruokapalkkiot myöhemmäksi. Kysymyksen ”toimiiko palkkio vahvisteena” voi muotoilla myös toisin: vahvistaako palkkiosi tavoitettasi?

Otetaan palkkioesimerkiksi vetoleikki koiran kanssa. Koiran käyttäytymisenä se on ainakin puremista ja kiinnipitoa sekä pumppaavaa peruutusliikettä. Tämä liikesarja on se, jonka koira kokee palkitsevaksi, jos se sitä jaksaa toistaa. Ongelma vaan voi olla, ettei koira enää keskity mihinkään muuhun ja se haluaa vain leikkiä. Vetoleikin käyttäminen koulutuspalkkiona vaikeutuu, sitä ei siis voi käyttää vahvisteena, jos koira ei ole valmis työskentelemään sen eteen. Palkkio voi olla todella arvokas, mutta sen käytettävyys vahvisteena on heikko. Sama juttu sohvalla vierekkäin rentoutumisessa ja rapsuttelussa, ei sitä voi käyttää ohitustilanteissa vahvisteena katsekontaktille ja mukana kulkemiselle – vaikka joskus juuri se on kaikkein palkitsevinta. Tai teini-ikäisten uroskoirien omistajat tietävät kyllä, mikä olisi koiran mielestä erittäin palkitsevaa, mutta ei sitä haistelua tai nylkyttämistä oikein vahvisteeksi muuteta.

Vahvisteen vaikutus näkyy kolmen-neljän toiston aikana eli hyvin nopeasti koiran kanssa harjoitellessa. Parhaimmillaan ruokapalkkioita käytettäessä neljä toistoa vilahtaa 10-20 sekunnin aikana ja neljä lyhyttä vetoleikkiä yhden minuutin aikana.

Vahvisteen testaamisessa katsotaan vahvistamisen eli palkitsemisen päättymisen hetkeä. Jos koira tarjoaa edessäsi istumista, josta palkkioksi kehut koiraa ja heität makupalan lattialle, näet paljaalla silmällä koiran innon tulla takaisin tarjoamaan uutta istumista. Se voi myös jäädä lasittuneena tuijottamaan seuraavia makupaloja tai kiivetä taskuasi vasten hakemaan niitä omalla tyylillään. Makupaloilla palkitseminen toimii vahvisteena eli vahvistaa istumista käyttäytymisenä, jos koira alkaa palata eteesi istumaan yhä nopeammin unohtaen kaiken muun.
Vahviste ei vahvista koiraa, vaan sen käyttäytymistä

Vahviste ei vahvista koiraa, vaan sitä käyttäytymistä, jota toistamalla koira palkkionsa tienaa. Ymmärrettävämpää on kuitenkin puhua koiran palkitsemisesta ja tehdä harjoituksia käytännössä. Teknistä kieltä oppii ymmärtämään mielekkäällä tavalla, jos sillä on selkeitä kiinnekohtia käytäntöön. Jos ei ole koskaan kouluttanut koiraa, palkkion ja vahvisteen eron opiskelu häviää heti kiinnostavuudessa Instagramin kuvavirralle. “Ruokavahvisteen toimittaminen” voi kuulostaa myös huvittavalta ja itsekin puhun mieluummin makupalan antamisesta koiralle tai vaikka istumisen palkkaamisesta. Istuminen vahvistuu, kun sitä harjoitellaan eri paikoissa palkkioiden avulla – se puolestaan kuulostaa jo hieman ymmärrettävämmältä.

Jos haluat opettaa koirallesi uusia taitoja ja käyttää niitä erilaisten käyttäytymisongelmien purkamiseen, täytä ensin palkkion ja vahvisteen välinen kuilu. Niiden pitäisi tarkoittaa samaa asiaa, jotta sinä voit saada haluamasi ja koira haluaa pelata niiden sääntöjen mukaan. Parantaaksesi käyttämiesi palkkioiden arvoa vahvisteina, käytä apuna näitä kahta toimintatapaa:

1. Palkkioiden TOP 3

 • Lempilelu

  Sallittua jahtaamista, hallittua puremista ja/tai rrraivoisaa repimistä, joka on saatavilla vain yhteisen leikkihetken aikana

 • Makupalat

  Yhdistettynä sopivasti nälkään ja varmasti onnistuviin tavoitteellisiin harjoituksiin

 • Sosiaalinen palkkio

  Aidosti ilahduttava kehuminen, jota ”tarjoillaan” palanen kerrallaan kuin makupaloja koira onnistuessa helpossa tehtävässä

2. Palkkioiden antamisesta tavoitteelliseen vahvistamiseen

Mainitsin tässä tekstissä aiemmin, että harjoitustilanteessa muutamaan toistoon ruokapalkkioita käyttäen kuluu kymmenisen sekuntia. Kun opetat koiralle jotain uutta tai harjoittelet vaikeassa tilanteessa, voit käyttää viitosista koostuvaa sääntöä.

 • Kehu välittömästi

  Kehu koiraa onnistumisesta 0,5 sekunnin aikana, jonka jälkeen annetaan palkkio

 • Toista heti perään

  Sinun pitäisi päästä kehumaan ja palkitsemaan koiraa aluksi enintään 5 sekunnin välein

 • Toista sarjamaisesti

  Koira oppii tehtävän nopeasti, jos teet tiiviitä 5 toiston sarjoja. Erota sarjat toisistaan lyhyillä tauoilla.

 • Muista tauot

  Pidä rauhoittava ja koiraa palauttava tauko lepäillen, kävellen tai railakkaasti leikkien viimeistään 5 sarjan jälkeen

 • Selkeytä tavoitteesi

  Koira ymmärtänee tavoitteesi, jos se pystyy keskittymään tehtävään ilman apuja 5 sekunnin ajan

Yllä on lueteltuna viisi koiran oppimisnopeuteen perustuvaa ehtoa, jotka paljastavat valitsemiesi palkkioiden toimivuuden vahvisteena. Ennen kuin luulet, etteivät esimerkiksi makupalat toimi koirallesi koulutuspalkkioina tai ettei koiraasi voisi kouluttaa palkkioiden avulla, kertaa nuo perusteet.

Joskus pelkästään syöminen, rapsuteltavana seisominen tai lelussa roikkuminen on koiralle tylsää ja passivoivaa toimintaa. Anna koiran työskennellä palkkioiden eteen, oppia uusia taitoja ja ennen kaikkea tehdä. Silloin palkkiosi toimivat paljon varmemmin vahvisteina.

© DOLO / Jirka Vierimaa