MAINOS

Stressitön joulu myös koiralle

Joulu voi monelle olla stressaavaa aikaa, koska huolehdittavana ja tehtävänä on monen monta asiaa. Pidän itse joulusta ja haluan, että joulunaika poikkeaa tavallisesta arjesta. Siksi jonkinasteinen puuhastelustressi kuuluu asiaan, mutta perinteestä puunata itku kurkussa vessaa myöhään aatonaattona olen kuitenkin luopunut.

Kannatan ehdottomasti sitä, että kukin viettäköön joulua tyylillään. Mutta koiran mielipidettä tähän harvoin kysytään. Kuinka siis tehdä joulunodotuksesta ja -vietosta myös koiralle mukavaa? Omaa koiraani perusteelliset joulusiivoukset tuntuvat hieman stressaavan. Koira vaikuttaa olemuksellaan viestivän: ”Voisitteko jo lopettaa? Tulkaa istumaan sohvalle! Tai hei lähdettäisiinkö ulos?”.

MAINOS

Jouluun liittyy useimmiten monia arjesta poikkeavia asioita. Huonekaluja saatetaan järjestää uuteen uskoon, talo täyttyy erilaisista tuoksuista, outoja esineitä asetellaan pitkin asuntoa ja saatetaanpa sisälle kantaa myös elävä puu. Puhtoiseksi puunattu koti pesuaineiden tuoksuineen tuskin aiheuttaa koirassa suurta ihastusta. Hyvä idea onkin säilyttää siivouksista huolimatta kotona jotakin koiralle tutuntuoksuista ja turvallista.

Joulunviettoon kuuluu myös perheen ja suvun kokoontuminen yhteen. Vieraiden saapuminen koiran kotiin ja siitä aiheutuva hälinä ja hässäkkä voivat väsyttää koiraa siinäkin tapauksessa, että ihmiset olisivat sille tuttuja ja mieluisia. Onkin hyvä idea opettaa koiralle niin joulua, kuin tavallista arkeakin ajatellen, portilla rajattu huone, iso kangaskoppa tai oma alusta, jossa se oppii rentoutumaan ja lepäämään. Hieman harvemmin tavattavia jouluvieraita voit myös ohjeistaa, kuinka haluat heidän koiran suhteen toimivan.

Varsinkin arkojen, reaktiivisten tai riemuvauhdikkaiden koirien kanssa juhlapäivän tilanteiden kulkua kannattaa suunnitella ja mahdollisesti harjoitella ennakkoon. Joulupukin vierailun yhteyteen kannattaa varata koiralle herkullisia makupaloja, sillä parrakkaan, säkkiä kumarassa raahaavan hahmon saapuminen on monelle koiralle vähintäänkin erikoinen kokemus. Niitä voivat olla myös erilaiset joulupaketeista paljastuvat liikkuvat ja ääntä pitävät lasten lelut.

Joskus voi olla niin, että joulua yhdessä viettävien perheiden lemmikit eivät sovi saman katon alle. Jos viet koirasi joulun ajaksi hoitoon, totuta se mahdollisuuksien mukaan paikkaan jo etukäteen. Jos taas koiran kanssa ajellaan jouluna pitkiä matkoja, on koiralla oltava turvallinen paikka, jossa se voi matkan aikana levätä.

Karvaisille ystävillemme on myös myynnissä monenmoista joulusomistetta, joiden tarkoitus on hauskuuttaa ihmisiä. Vaikka tonttulakin iskemisessä koiran päähän ei mielestämme olisi mitään pahaa, voi tällainen asia myös pelottaa ja hämmentää joitakin koiria. Osa ei toki välttämättä ole tästä moksiskaan. Tarkkaile kuitenkin koirasi elekieltä ja mieti, voisitko kouluttaa tällaisen asian koirallesi mukavaksi.

En missään nimessä kuitenkaan näe joulua vain stressin aiheuttajana. Monesti joulupäivinä on aikaa makoilla sohvalla koiran kanssa sekä tehdä pitkiä ja rauhallisia lenkkejä. Omalta osaltani toivottelen rentoa joulunaikaa kaikille koirille ja DOLO-blogin lukijoille!

P.S. Muistathan vielä joulun koittaessa huomioida turvallisuuden niin jouluruokien, kynttilöiden, myrkyllisten joulukukkien kuin lahjanarujenkin suhteen.

© DOLO DogsLearnOnline / Outi Kivimäki

MAINOS