MAINOS

Pureeko koira sitä ruokkivaa kättä?

Koirien resurssiaggressiivisuus on yleinen ongelma, joka rasittaa yhteistä elämää koiran kanssa. Jos koiraa tarvitsee toistuvasti varoa tai olla valmis kieltämään, molemmat osapuolet harjoittelevat yhteistyötä heikentävää toimintaa useita kertoja päivässä. Mitä asialle oikein voi tehdä?

Resurssiaggressiivisuudesta tehty tuore kyselytutkimus kattaa lähes 5000 koiran aineiston. Tutkimusartikkeli on julkaistu nimensä mukaan ennaltaehkäisyyn erikoistuneessa eläinlääketieteellisessä Preventive Veterinary Medicine -lehdessä. Jopa puolet tuhansista vastaajista kertoivat, että heidän koirillaan esiintyy resurssiaggressiivisuutta jossain muodossa.

Resurssiaggressiivisuus voi tarkoittaa montaa erilaista asiaa. Koira saattaa vältellä ihmisen lähestymistä tai jopa paeta tätä, kun sillä on hallussaan vaikkapa raakaluu tai lelu. Koira voi yrittää karkoittaa tai uhata ihmisiä ja muita koiria ruokakupilla ollessaan murisemalla, hyökkäilemällä varoittavasti kohti, näykkäämällä tai puremalla useita kertoja. Resurssiaggressiivisuus liittyy siis tilanteisiin, joissa koira puolustaa jotain sen hallussa jo olevaa asiaa.

Ruoan ahmiminen on nimetty yhdeksi resurssiaggressiivisuuteen liittyvistä varoitusmerkeistä. Ahmiminen ei vielä sellaisenaan johda aggressiiviseen käyttäytymiseen, sillä toisinaan koirat saavat ahmia ruokansa kaikessa rauhassa, eikä kukaan yritä laittaa kättä sen ruokakuppiin. Riskitilanne on myös lyhytkestoisempi, kun koira ahmii ruokansa nopeasti – tai niin voisi äkkiseltään kuvitella.

Resurssiaggressiivisuuden varoitusmerkit näkyvät koiran tavoissa elää, kommunikoida ja liikkua. Yksinkertaisin tapa, miten koira oppii puolustautumaan mukavien asioiden menettämistä vastaan, on kontrollin menettäminen. Jos koiralta otetaan ruokakuppi pois kesken syömisen, eikä sitä anneta takaisin, päivittäisen tarpeen täyttäminen estetään ja se kismittää koiraa jo ihan luonnostaan. Sama pätee seuran, huomion ja lelujen kohdalla.

Tehokkain keino opettaa koira joustamaan resurssitilanteissa on yksinkertainen. Opeta koiralle taitoja, joiden avulla se voi saada tarvitsemansa asian. Huomiota saa kauniisti pyytämällä, omalle paikalle voi vetäytyä rauhassa ilman koiran raahaamista sinne, ruoan saa perustaitoja toistamalla ja leikkiä erilaisten toiminnallisten tehtävien avulla.

Resurssiaggressiivisuus voi kertoa koiranomistajalle kolmesta tärkeästä asiasta. Koiran hyvinvoinnin kannalta tärkeä tarve eli lajinomainen ruokailu on jäänyt täyttymättä, koiran kommunikointiin kiinnitetään johdonmukaisesti huomiota vasta aggressiivisten eleiden kohdalla tai ihminen ei tunnista, mikä hänen omassa toiminnassaan on johtanut tähän pisteeseen.

© DOLO DogsLearnOnline / Jirka Vierimaa

MAINOS