MAINOS

Pitääkö koiraan aina koskea?

Kun tapaat uuden koiran, eikö mielesi teekin usein silittää koiraa? Kädellisinä olentoina meissä ihmisissä istuu syvässä käsitys, että eläintä pitäisi koskea.

Parhaimmillaan kosketus onkin nautinnollista molemmille osapuolille, vähentää stressiä ja syventää eläimen ja ihmisen välistä kiintymyssuhdetta. Työssämme koirankouluttajina kohtaamme kuitenkin paljon koiria, jotka eivät halua niitä kosketettavan. Samoin omistajia, jotka tuskailevat sen kanssa, että ystävällisestä pyynnöstä huolimatta vieraatkin ihmiset tulevat silittämään koiraa. Tällöin ihmisen lyhyt hyvänolontunne voi mennä eläimen hyvinvoinnin edelle, heikentää eläimen luottamusta ihmisiin ja sitä kautta sen sopeutumista eri tilanteisiin.

MAINOS

Käytännön koulutuksissa olemme huomanneet, kuinka suuresti osa koirista arvostaa sitä, että ne saavat olla rauhassa ja niiden omaa tilaa kunnioitetaan. Tämä ei tarkoita totaalista huomioimattomuutta, vaan tilanteessa etenemistä koiran ehdoilla. Usein tällä menettelyllä onkin päinvastainen vaikutus, sillä arkakin koira saattaa hakeutua hetken kuluttua omatoimisesti lähelle.

Ihmisten tavoin eläimetkään eivät pidä kosketuksesta joka ikisessä tilanteessa. Keksit varmasti esimerkkejä omasta elämästäsi. Monelle koiralle rapsutukset kotisohvalla ovat mieluisia, mutta ulkona toisessa tilanteessa ovatkin häiritseviä. Koiralla on oikeus kieltäytyä silittämisestä, eikä tätä pidä ottaa henkilökohtaisesti. Eivät kaikki ihmisetkään pidä halaamisesta, mikä ei tarkoita, että he eivät pitäisi kyseisestä henkilöstä.

Koirilla on myös erilaisia mieltymyksiä sen suhteen, mistä ne haluavat niitä rapsutettavan.Usein kyse voi olla myös siitä, millä tavoin koiraa lähestyy: kumarrutko päälle yläviistosta vai oletko kyykyssä sivuttain koiraan nähden. Tutkimuksissa koirat ovat osoittaneet pitävänsä eniten siitä, että niitä silitetään rinnasta, olkapäästä tai selän päältä hännäntyvestä.

Iloksemme olemme huomanneet, että lapset osaavat usein kysyä, saako koiraa silittää. Joskus omistaja voi antaa luvan silittämiseen, mutta tarkkaile myös, antaako itse koira. Tällaisissa tilanteissa koirien elekielen tunteminen on tärkeää. Pärjäät jo pitkälle seuraamalla, lähestyykö koira sinua ja kättäsi omatoimisesti ja onko sillä mahdollisuus halutessaan poistua tilanteesta. Jos koiranomistajana et halua koiraasi silitettävän, kannattaa kysyjälle pelkän kieltämisen takia kertoa syy tähän. Oivallinen tilaisuus antaa pienoisoppitunti koirien elekielestä!

Pitääkö koiraan siis koskea? Pitää ja ei. Koiranomistajan tehtävänä on totuttaa oma koira pitämään koskemisesta ja käsittelystä. Tätä on hyvä harjoitella myös vieraiden ihmisten kanssa ja luonnollisesti vaikka eläinlääkärikäynti monenlaiseen kosketukseen tottuneen koiran kanssa on helpompaa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että koiraa tarvitsisi kaikkien koskea kaikkialla. Vieraankin ihmisen rapsutuksista nauttiva koira voi joskus olla sellaisessa ympäristössä tai tilanteessa, että kosketus on sille liikaa. Moni koira puolestaan kaipaa tällaisissa tilanteissa pienen hetken ehtiäkseen tottua tilanteeseen ennen kuin ihmisiin tutustuminen on siitä mukavaa. Ja tietenkin kaikki tunnemme myös koiria, joiden mielestä on valtava loukkaus, jos ihminen ei rapsuta niitä. Ne ovat valmiina vastaanottamaan rapsutuksia muidenkin koirien edestä!

© DOLO DogsLearnOnline / Outi Kivimäki

Australialaisen Dog Charmingin YouTube-videossa (How to Ask if A Dog Really Likes to be Patted) on esitelty hyviä tapoja sen tarkasteluun, haluaako koirasi sinun silittävän sitä:

MAINOS