MAINOS

Pikadieetillä koulutustuloksiin?

Koirankoulutuksessa ja laihduttamisessa on mielestäni paljon samaa. On kokemusta molemmista.

Terveiden elämäntapojen ja sopusuhtaisen painon taustalla on tärkeintä arjessa toistuvat tavat. Ihmedieetit ovat usein kuin rankaisu koirankoulutuksessa: hetkessä voidaan saada näennäisesti upeita tuloksia! Painoa tippuu parissa viikossa kiloja tai koira lakkaa täysin rähisemästä lenkillä. Mutta jonkin ajan kuluttua kilot alkavat palata korkojen kera tai liian yksipuolinen ravinto aiheuttaa muita haittavaikutuksia keholle.

Koiralenkillä rangaistuksen avulla ensin menestyksellisesti ”pikakorjatut” ongelmat purkautuvatkin muualla. Koira syöksyy vaikka kotiin palattuaan puremaan perheen toista koiraa tai alkaa muutoin ilmentää huonoa vointiaan.

Niin laihduttamisesta kuin koirankoulutuksesta on tarjolla pilvin pimein monenlaista ”tietoa”. Yksittäisiä vinkkejä jaellaan kokonaisuutta huomioimatta tai vailla tieteellistä taustaa. Huvittava puoli on se, että moni meistä varmasti tietää tien pysyviin tuloksiin vaikkapa painonhallinnan suhteen. Siis ymmärtää, että säännöllinen liikunta ja terveelliset ruokailutavat osana arkea ovat avaintekijöitä.

Koirankoulutuksessa taas arjessa päivittäin toteutetut käytännöt ja toivotun käyttäytymisen positiivinen vahvistaminen ovat varmin tie tasapainoiseen koiraeloon. Silti salaa toivomme usein nopeita tuloksia. Toisaalta myös palkitsemiseen perustuvilla menetelmillä tuloksia voi saada aikaan nopeasti. Mutta usein se vaatii aikaa ja toistoa. Ja toistoa. Ja toistoa. Mikä on sen arvoista!

Jojolaihduttamista voisi vastata jojokouluttaminen. Välillä elämässä on ajanjaksoja, jolloin koiraa palkitaan toivotusta käyttäytymisestä ja hyvistä valinnoista ahkerasti, ja välillä ei ollenkaan. Ikään kuin saadaan paino putoamaan tiettyyn pisteeseen ja sen jälkeen unohdetaan taas terveelliset ruokatavat. Yhtäläisyyksiä löytyy myös siitä, että katse on ainoastaan tavoitteessa – mahdollisesti kaukana siintävässä tavoitepainossa tai täydellisesti käyttäytyvässä koirassa. Molemmissa tapauksissa tavoiteltu muutos ei näyttäydy päivässä tai parissa, mikä vaatii pitkäjänteistä työtä tavoitteen eteen.

Entä miltä sinusta koiranomistajana kuulostaa tämä lainaus Keventäjien Kirjasta: ”Keventämistä ei ylipäätään voi mitata pelkästään kiloissa. Yhtä tärkeää on muutosta estävien ajatusmallien tunnistaminen, tarvittavien taitojen oppiminen, uusien tottumusten omaksuminen ja muutoksen antama tunne.” Terveellisten elintapojen suhteen on itselläni vielä tekemistä, mutta onneksi positiivisen vahvistamisen käyttämisestä on tullut elämäntapa.

© DOLO DogsLearnOnline / Outi Kivimäki

MAINOS