MAINOS

Pienet räksyttävät koirat

Todettakoon heti alkuun, että tämä on yksi lempiaiheistani. Nimittäin arkikäsitykset, joilla tarkoitetaan jokapäiväisiin kokemuksiimme perustuvia selityksiä maailmanmenosta. Pidämme niitä tosiseikkoina ja uskomme usein enemmän omiin arkikäsityksiimme kuin tieteelliseen tietoon.

Yksi syy arkikäsitysten suosioon on eittämättä se, että tarinat ovat usein tutkimustietoa kiehtovampia ja jäävät paremmin mieleen. Yksittäisten koiranomistajien kokemukset ja elämänmakuiset kertomukset vetoavat ihmisiin. Erinomaisia esimerkkejä ovat monet television koirasarjat, joihin on rakennettu täydellinen draaman kaari. Tällaiset medialle maistuvat kertomukset vaikuttavat käsityksiimme siitä, millainen eläin koira on.

Yksi arkikäsityksiin liittyvä ilmiö on vahvistusilluusio. Huomioimme omia käsityksiämme ja uskomuksiamme tukevat asiat. Jos olet sitä mieltä, että pienet valkoiset koirat räksyttävät, niin todennäköisesti huomiosi kiinnittyy vain sellaisiin. Tällöin saat joka kerta vahvistusta käsityksillesi – samalla kun jätät huomiotta ne rennosti kulkevat pienet valkoiset koirat. Räksyttämisen yleinen syykin saattaa olla tiedossasi, vaikka todellisuudessa se olisi näillä koirilla aivan eri. Siinä missä toinen valkoinen pieni koira haukkuu koirakaverin moikkaamisen toivossa, saattaa toinen yrittää saada haukkumalla etäisyyttä jännittävään kohteeseen.

Tai jos minun kettuterrierini karkailee pihasta – ja kappas – sinunkin kettuterrierisi on karkaillut, niin kohta olemmekin jo sitä mieltä, että KAIKKI kettuterrierit karkailevat. Kuuluu rotuun. Harvoin huomaamme myöskään arkikäsityksiin liittyviä ristiriitaisuuksia, vaan löydämme jonkin meille sopivan selityksen. Serkullahan oli vaan niin tiivis aita, ettei hänen kettuterrierinsä päässyt karkaamaan. Muutoin olisi kyllä lähtenyt.

Oleellisia ovat tietysti omat kokemukset, joiden pohjalta yleistyksiä tehdään. Oman koiran kanssa kokeillaan kaksi päivää naksutinta, ja kun (kenties vuosien ajan kehittyneet) tavat eivät muutu, niin koko naksutinkoulutus on aivan turhaa. Ei toimi. Kenelläkään.

Arkikäsitykset antavat meille selityksiä asioihin, joita muuten olisi vaikea ymmärtää. Ehkä tämän vuoksi myös käsityksemme koirista muuttuvat välillä hitaasti, vaikka tieteellinen tutkimus olisi osoittanut muuta.

Tieteen tehtävä on selvittää ovatko asiat niin kuin luulemme… ja hei, joskus ne tietysti ovatkin! Eli eivät kaikki arkikäsitykset ole missään nimessä virheellisiä. Kriittinen on kuitenkin hyvä olla.

© DOLO DogsLearnOnline / Outi Kivimäki

MAINOS