MAINOS

Pienen koiran nostamisesta

Lyhytkurssimme ”Pienen koiran nostaminen” on erinomainen esimerkki yhteiskunnallisesta näkökulmasta erittäin tarpeellisesta koirankoulutuksesta.

Ilman tarkempaa tietoa ihmiset pitävät helposti tällaista aihetta täysin mielettömänä. Mitä nyt opettaa erikseen pienen koiran nostamista, jo on aikoihin eletty!

Esimerkiksi siksi, että kyse on yhdestä yleisimmistä lemmikkikoiriin liittyvästä maailmanlaajuisesta ongelmista.

Kaikenkokoisille koirille käsittelyn huolellinen opettaminen on tärkein asia, mihin ihminen voi koulutuksen keinoin merkittävästi vaikuttaa. Tässä tekstissä ja viitatulla kurssilla käsitellään erityisesti pentuja ja pieniä koiria kantamistekniikan ja toiminnan yleisyyden vuoksi.

Isojen koirien nostamisessa ja kantamisessa tulee huomioida lisäksi muita asioita, jotta nostaminen ja kantaminen olisi varmasti kaikkien kannalta turvallista. Pienten lemmikkikoirien osuus on myös kasvanut jatkuvasti erityisesti suurissa kaupungeissa.

Koirat eivät nelijalkaisina nisäkkäinä ymmärrä automaattisesti kädellisten ihmisten tarvetta koskettaa, silitellä, halata ja nostella pentuja ja pieniä koiria, vaan ne oppivat käsittelyn jonkinlaiseksi vasta kokemusten myötä. Meille ihmisille kyseessä on niin sisäsyntyinen taipumus, että emme koiranomistajina tai eläinten ystävinä paljoa uhraa ajatusta asialle, ainakaan ennen kuin meillä on kirjaimellisesti käsissämme ongelma.

On hyvin yleinen ongelma, että pennut ja aikuisena pienikokoiset, helposti syliin nostettavat koirat, oppivat käsittelyn arjen saatossa epämiellyttäväksi. Sopeutuvaisina eläiminä monet koirat oppivat sietämään käsittelyä, vaikka eivät koskaan oppisi varsinaisesti pitämään esimerkiksi ihmisten taipumuksesta halata. Toki löytyy paljon koiria, jotka saavat sattumalta hyviä kokemuksia käsittelystä ja oppivat pitämään ihmisen sylissä olemisesta sen kummemmin asiaa ajattelematta. Tällaisissakin tapauksissa opitulla on ollut merkittävä rooli, se on vain jäänyt tiedostamattomaksi.

Mutta sitten on valtava joukko koiria, joiden oppiminen kääntyy jo varhaisessa vaiheessa toiseen suuntaan. Koira alkaa vältellä kosketusta ja pakenee mielellään piiloon vaikkapa sängyn alle, josta ihminen ei saa niin helposti kiinni. Pahimmillaan tilanne hiljalleen eskaloituu ja koira alkaa varoittaa yhä voimakkaammin. Omistajan tai vieraan ihmisen lähestyvää kättä välittömästi pureva pieni koira onkin jo monille koiranomistajille sen mittaluokan ongelma, että maailmanlaajuisesti tarkasteltuna sellainen käyttäytyminen ihmismaailmassa maksaa monelle koiralle oman hengen.

Kyse on myös kansanterveydellisestä ongelmasta, sillä purematilastojen kärjessä on useita pieniä koirarotuja. Pienten koirien käsittely on tähän asiaan merkittävästi vaikuttava taustatekijä.

Kaikkein paras ratkaisu on ennaltaehkäisy. Pieni koira on hyvä opettaa jo pentuna systemaattisesti nostamiseen ja kantamiseen. Oppimisen suuntaa kannattaa varjella – vain suuri määrä hyviä harjoituksia vie eteenpäin ja suojaa joskus elämässä vastaan tulevilta hankalilta tilanteilta.

© DOLO DogsLearnOnline

Lyhytkurssillamme saat käytännölliset ohjeet, miten opettaa pennulle tai pienelle koiralle nostaminen ja kantaminen. Hyvien harjoitusten ja ylläpidon avulla varmistat, ettei asiasta kehity tulevaisuudessa ongelmaa.

MAINOS