MAINOS

Onko koiran ulkonäöllä merkitystä?

Tänään, kansainvälisenä Eläinten päivänä, kuten monina muinakin työpäivinä, teen teeman tarkastelun osalta lajirajauksen koiraan. Meillä Suomessa ihannekoiraa kuvaillaan usein ajallemme ihanteellisen työntekijän kanssa yllättävän samankaltaisilla piirteillä.

Tässä kirjoituksessa kiinnitän huomion kuitenkin yleisemmän tason osatekijöihin, joita me ihmiset tunnumme arvostavan koirissa. Vanha sananlasku “Ei ole koiraa karvoihin katsominen” vihjaa, ettei ulkonäöllä tulisi olla merkitystä yksilön kohtaamisessa. Koirien kohdalla teemme kuitenkin valtavasti oletuksia ulkonäön perusteella, eikä vähiten siksi, että ihminen on jalostanut koiran ulkoista olemusta laajalla skaalalla.

MAINOS

Ihmiset katsovat koirista usein kolmea asiaa: ulkonäköä, käyttäytymistä ja persoonallisuutta. Koirista puhuttaessa nämä kaikki tekijät kietoutuvat yhteen. Lemmikinomistajan elämässämme olemme kiinnostuneita ennen kaikkea omasta onnellisuudestamme ja hyvästä elämästä – ja uskomme saavuttavamme ne koirien avulla. Tiedetään, että jopa terveyden tavoittelu voi jäädä näille tavoitteille toissijaiseksi.

Jotta me ihmiset voisimme olla onnellisia koiran kanssa, koiran ulkonäöllä on tosiaan merkitystä. Ei niinkään koiran söpöydellä tai katu-uskottavuudella, vaan käytännöllisemmin esimerkiksi sen turkilla ja fyysisellä koolla. Hoitoa vaativa, mutta hoitamaton turkki voi tuntua jatkuvalta riesalta. Isokokoisen koiran kanssa ulkoilu edellyttää myös tietynlaisia elämäntapoja. Hidas kävely ei auta purkamaan koiran todellista tarvetta liikkua – hihnalenkeillä ihmisen täytyy hölkätä tai pyöräillä, jotta koira saa liikkua itselleen luontevasti.

Koiran ulkonäön avulla voimme viestiä muille, millaisina ihmisinä haluamme tulla nähdyksi. Koiran ulkomuoto voi kertoa esimerkiksi omista elämäntavoistamme, mikäli katsoja ei jumitu viehättymään ainoastaan siitä, miltä koiramme pintapuolisesti näyttää. Esimerkiksi sporttisen mallisesta koirasta voi tulla sporttisen näköinen vain aktiivisen ja liikunnallisen elämäntavan myötä.

Ulkonäön yhteys koiran käyttäytymiseen muodostuukin osin peruskoulutuksen kautta. Koiran ulkonäkö vaikuttaa nimittäin siihen, millaisena näemme koiran käsittelyn ja koulutuksen tarpeen. Luultavasti harva ohikulkija ajattelee ensi silmäyksellä, että rottweileria pitäisi silitellä silkkihansikkain tai että chihuahua tarvitsee erittäin jämäkät otteet ja kunnon kurinpitoa. Meillä on aina tiedostamattomia asenteita, kun näemme jonkun tietyn näköisen koiran.

MAINOS

Lyhyt turkki ei ehkä vaadi päivittäistä hoitoa, mutta koiran tulee kokea käsittely turvalliseksi, jotta sen voi pukea talvitakkiin pakkassäällä. Paksuturkkisen koiran täytyy puolestaan oppia viihtymään harjattavana usein ja pitkiä aikoja pennusta alkaen. Luppakorvien sisään voi jäädä helposti vettä, kiharat varvaskarvat keräävät lumipalloja ja jo ennen ensi viikkoa koiran kynnetkin pitäisi leikata. Koiran käsittely on päivittäistä ja toisinaan täysin ihmisen mieltymysten varassa – osa koirista nimittäin siirtäisi mielellään hoitotoimenpiteitä aina huomiselle.

Koiran käyttäytymistä voi muuttaa koulutuksen avulla todella paljon. Kouluttaminen on elämäntapa, sillä kaikki toiminta koiran kanssa kuuluu koulutuksen piiriin. Tämä johtuu siitä, että koira oppii jokaisesta tilanteesta – joko jotain uutta tai sitten vanhat tavat vahvistuvat entisestään. Koiran oppimiskykyä ei voi kytkeä pois päältä. Tällä hetkellä emme edes tiedä varmaksi, kuinka paljon kouluttamisella voidaan muuttaa koiraa. Se voidaan kuitenkin todeta, että ihmisen rooli tunnollisena kouluttajana palkitaan.

Koiran persoonallisuus asettaa kouluttamiselle joitain reunaehtoja. Jääräpäisyys ei muuten ole yksi näistä reunaehdoista. Koiran rotu ei myöskään selitä sen persoonallisuutta. Yksittäinen ominaisuus ei saisi milloinkaan leimata koko koiraa jonkinlaiseksi, vaikka se muuttaisi ihmisen arkea suuresti.

Esimerkiksi koiran aktiivisuus on hyvin pysyvä ominaisuus. Käytännössä aktiivinen koira tarvitsee säännöllistä monipuolista liikuntaa koko elämänsä, eikä sen hihnakäyttäytyminen muutu pelkkien arkitottelevaisuuskurssien avulla paremmaksi. Koiran persoonallisuus asettaa siten ehtoja ihmiselle, millaisten tarpeiden täyttäminen tuottaa hyvinvointia koiralle yksilönä.

Koirasta huolehtiminen onnistuu huomattavasti paremmin, kun olemme valmistautuneet muuttumaan. Pienet ja nopeasti tapahtuvat muutokset ovat arjessa luultavasti kaikkein helpoimpia. Ne kuitenkin tuntuvat palkitsevilta vasta, kun opimme tunnistamaan niitä tarkemmin. Hyvä elämä koiran kanssa koostuu melko yksinkertaiselta kuulostavista, mutta silti kaikkein merkityksellisimmistä hetkistä.

Virkistävää Eläinten viikkoa kaikille eläinten ystäville!

© DOLO DogsLearnOnline / Jirka Vierimaa

Tänä vuonna Eläinten viikon teemana on lemmikkieläimen vastuullinen hankinta.

Lisätietoa aiheesta osoitteessa: https://www.elaintenviikko.fi

MAINOS