ADVERTISEMENT

Montako kosketusta päivässä?

Koirien on havaittu oppivan nopeasti ihmisen käsimerkkien merkityksen. Käden katsomisen sijaan ne katsovat käden osoittamaan suuntaan. Tätä voidaan pitää hyvin sosiaalisena oppimisen muotona, joka nopeuttaa yhteistyön tekemistä. Silti kädet aiheuttavat valtavan määrän konflikteja koirien kanssa.

Laske aluksi, montako kertaa tavanomaisen päivän aikana kosket koiraa käsilläsi? Jokainen silitys, taputus, tarttuminen, valjaiden pukeminen ja hipaisu lasketaan. Jopa nameja antaessa koiran kuonon osuminen käteen lasketaan. Jos muutkin ihmiset käsittelevät koiraa, laske yhden päivän saldo heidätkin mukaan lukien.

ADVERTISEMENT

Kuvittele, millaista olisi elää koiran kanssa, joka vihaisi käsittelyä koko ajan enemmän jokaisen kosketuksen myötä. Se osoittaisi huolestuneita, puolustautuvia tai hyökkääviä eleitä jo ihmisen lähestyessä, kohti kumartuessa tai käsien liikkuessa. Koiran elämänlaatu voi rapistua nopeasti, jos se ehtii herkistyä käsittelyyn – ikävä tunne ja sen toistaminen satoja kertoja päivässä on tehokas tapa vakiinnuttaa tunne-ehdollistuminen.

Toistoja siis kertyy joka tapauksessa ennen kuin käsittely muuttuu mahdottomaksi. Joskus käsittelyn ongelmat alkavat kivun seurauksena, mutta ne helpottuvat ja pysyvät hallinnassa säännöllisen kouluttamisen avulla. Jos kipu kuitenkin pysyy ja sitä ei huomata, kouluttaminen vain peittää päällimmäiset oireet. Käsittelyn kouluttaminen koiralähtöisesti on silti erinomainen asia, sillä se parantaa suhdetta koiraan niin tehokkaasti, että toistojen avulla koira alkaa tottua käsittelyyn. Toistot kun kertyvät joka tapauksessa.

Koirille on todella paljon väliä, tekevätkö ne aloitteen käsittelystä vai tekeekö ihminen sen. Vaikka koira tulisi puskemaan kättä, se saattaa silti purra käden alkaessa silittää koiraa samasta kohdasta. Jos koira on oppinut varomaan käsiä, me saatamme näyttäytyä koiralle kolmipäisenä petona – kämmenemme ovat kuin leuat pitkän lonkeroisen kaulan päässä. Silloin namien syöttäminen saattaa vain vahvistaa koiran pelkoa, koska se houkutellaan nälän ja ruoan avulla käsien, pelon kohteen, lähelle. Viimeistään namien loppuessa konflikti on jälleen näkyvä.

Voiko käsittelyä vihaavan koiran kanssa elää? Kyllä voi, kunhan ajattelee sen olevan vain tilapäistä ja huolehtii jatkuvasti kaikkien osapuolten turvallisuudesta. Sellaisen koiran kanssa ei voi ajatella nopeaa kynsien leikkaamista ennen lähtöä, eikä valjaita voi pukea vahingossa väärin päin. Arki on kouluttamista huonoista lähtökohdista käsin.

Itse asiassa ongelmanratkaisu on paljon helpompaa kuin uskoisi. Toistojahan tulee päivän aikana paljon. Pulmia voi tuottaa esimerkiksi kolme seuraavaa seikkaa:

1. Ihmisen hermostuminen

Koiraa kielletään varomisesta tai sitä säikähdetään ja väistellään, toisin sanoen ihminen tekee konfliktista yhteisen hermostumalla. Ihmisen reaktio voi tulla kuin selkäytimestä, jos esimerkiksi koiran kiljahdukseen tai murisemiseen ei ole osattu varautua. Kokenutkin ihminen voi väsyneenä tai muiden kuormitustekijöiden myötä tehdä huonoja valintoja eli kyse ei ole vain aloittelijan osaamattomuudesta.

2. Yksipuolinen näkökulma

Koiran emootiot poissulkeva asennoituminen, jonka perusteella kaikki ystävälliseksikin ajateltu käsittely on huomaamatta täysin ihmiskeskeistä. Tämä vaihtoehto voi korostua, jos koiran välineellinen arvo tai hyöty on hetkellisestikin suuri ihmiselle. Asennoituminen voi olla niin koiraa alistava kuin sen huomiotta jättäväkin. Ihmiskeskeisyys voi johtua esimerkiksi pitkittyneestä stressistä tai onnistumisen paineista yhtä lailla kuin tavasta suhtautua koiraan alistavasti ja toistuvaa sietämistä vaatien.

3. Opettamatta jättäminen

”Luonnollisuuksiin” vetoaminen on helppo keino harhauttaa itseään. Koirilla on monia kehitysvaiheita ennen aikuistumistaan, joissa jokaisessa niiden itsehillintä on vielä kehittymätön. Koiralle voi olla opettamatta pitkään jotain arjessa tarvittavaa taitoa ja lopulta ongelmien muodostuessa tai korostuessa saatetaan vedota murrosikään. Sukupuolihormoneihin, joiden myötä kastraatio ja sterilisaatio ovat eutanasian ohella yleisimmät ongelmanratkaisukeinot, vetoaminen kuulostaa hyvin luonnolliselta. Niillä on siitä huolimatta vain vähäinen vaikutus käsittelyongelmiin. Luonnollisin syy ongelmien muodostumiselle on kuitenkin niiden kehittymiselle annettu aika.

Koiran käsittelyä ajatellen lajien välinen muuri on täysin murrettavissa. Koiran elinkaaressa varhaiset, rentouttavat kokemukset ihmiskäsistä ovat ensiarvoisen tärkeitä. Toisena ihmisen on tärkeää oppia mahdollisimman nopeasti, miten kädellisten tulisi käsitellä kädettömiä eläimiä. Esimerkiksi koiran selättämistä tai niskasta kantamista saatetaan kuvailla aivan luonnollisena rankaisukeinona, mitä koiraemo tekee pennuilleen. Ihminen ei kuitenkaan ole koira ja hän vastaa pennun turvallisuudesta ja tarpeiden täyttymisestä aivan erilaisin tavoin ja eri elämänvaiheissa. Lisäksi monet asiat tehdään käsin, mitä koiraemo ei koskaan tekisi.

ADVERTISEMENT

Pikavinkit ongelmavyyhtien purkamiseen:

 • Selkeytä tilannetekijät

  Opeta käsittelytilanteille oma paikkansa tai jokin oma asento yksinkertaisesti palkkioiden avulla ilman muita vaatimuksia. Kun vaihdat asentoa tai poistut paikalta, palkitseminen loppuu. Tämä tehdään ilman kosketusta, jotta harjoitus olisi koiralle lähtökohtaisesti miellyttävä.

 • Anna vaihtoehtoja

  Keksi vaihtoehtoja, miten koira voisi osallistua käsittelyyn tai tehdä aloitteen sen alkamiseen. Kaikki pentuajan temput voivat osoittautua äärimmäisen hyödylliseksi.

 • Tehtävän jatkuminen

  Perusharjoituksissa käden lähestyminen tai kosketus yhdistetään palkkioon. Jos koiran on tarkoitus pitää vaikkapa etutassujaan laatikon päällä, tehtävän jatkaminen kosketuksesta huolimatta merkataan nopeasti palkkiosanalla, jonka jälkeen koira palkitaan.

 • Käsien lähestyminen

  Käsien merkitys vihjeenä on harvoin yksiselitteinen koiralle. Käsien lähestyminen voi yksinkertaisuudessaan ennakoida koiralle joko palkkioita, rankaisuja tai molempia. Viimeisin vaihtoehto aiheuttaa helposti erottelua, jossa tyhjät kädet liittyvät rankaisuun ja kädet + lelut tai makupalat palkkioihin. Järjestä kaikki käsittelytilanteet sellaisiksi, etteivät ne etene yhtään pidemmälle koiran aloittaessa välttelyn. Yhdistämällä tämän periaatteen palkkioiden käyttöön opit myös ennakoimaan yhteistyönne todellisen kestävyyden.

 • Muista toiston voima

  Käytä aikaa koiraa rentouttavaan käsittelyyn. Useimmiten ongelmat johtuvat koiran kokemattomuudesta, kun käsittelyä tehdään liian harvoin. Koiran kutsuminen syliin tai viereen ja siihen silittelemällä rentouttaminen olisi hyvä olla säännöllisesti koiran päiväohjelmassa. Samalla tulee tehtyä punkkitarkastus, hoidettua turkki, tarkistettua hampaat, tunnusteltua lihaksia ja koskettua myös pienempiin niveliin ja koiraa helposti jännittäviin kohtiin, kuten vatsaan ja varpaisiin.

 • Sovita omaan arkeen

  Jos koiran käsittely tuntuu työläältä kaiken muun arjen ohella, tee sitä telkkarin katsomisen, puhelimeen puhumisen tai lukemisen ohella. Yhteisenä rutiinina tällainen täyttää sosiaalisen kanssakäymisen tarvetta erinomaisen hyvin, jolloin koira viihtyy rennommin myös jäädessään yksin.

© DOLO DogsLearnOnline / Jirka Vierimaa

ADVERTISEMENT