MAINOS

Mitä on toiminnallinen vahvistaminen?

Koirien koulutukseen yhdistetään valtava määrä erilaisia termejä. On slangia, tiedettä ja ammattipuhetta, eikä luultavasti kummoista yhteisymmärrystä. Eläinkoulutuksen ammattimaistuminen on osaltaan tuonut monipuolisuutta, mutta yhtä lailla monimutkaisuutta puheeseen ja menetelmiin. Kokenutkin koiraihminen voi olla aivan ulalla.

Toiminnallinen vahvistaminen on sanapari, jonka pystyy purkamaan hyvin helposti. Kaikki ymmärtävät mitä on toiminta. Esimerkiksi juokseminen tai etsiminen on toimintaa. Vahvistaminen tarkoittaa kouluttamisen yhteydessä yleisimmin samaa kuin palkitseminen. Eli kyse on toiminnan käyttämisestä koulutuspalkkiona. Ja koiraihmiset kyllä tietävät, millaisesta toiminnasta heidän koiransa tykkäävät. Käytännön koulutuksissa puhutaan selkeästi ja ”käytetään namin etsimistä palkkiona” eikä ”vahvisteta koiran sitä ja tätä toiminnallisesti etsimiskäyttäytymisen avulla”.

Toiminnallinen palkitseminen on yksi lähestymistapa niille, jotka pohtivat: ”Miten ja milloin pääsen nameista eroon?” Namien vähentämiseen keskittyminen ei ole ykkösasia, vaan sen sijaan kannattaa keskittyä halutun toiminnan lisäämiseen. Jos opetat koiraasi käyttämään rauhallista elekieltä ohitustilanteissa, pelkkä namien syöminen kädestä ei ole kovinkaan varmasti paras mahdollinen vaihtoehto. Olen nähnyt senkin tavan toimivan, mutta en läheskään kaikille koirille.

Voit saada vahvemman kontaktin sinun ja koirasi välille sekä rauhallisempaa elekieltä ohitustilanteisiin, kun namipalkkio annetaan kontaktin seurauksena ja maahan etsittäväksi. Yksi palanen kerrallaan. Kontaktia taluttajaan palkitaan etsimisen avulla. Syömisen osa jää hyvin vähäiseksi, eikä toisten ohittaminen ole täysin riippuvainen namien syömisestä. Pelisäännöt ovat tarkat, mutta samalla reilut ja kannustavat.

Toiminnallinen vahvistaminen voi siis tarkoittaa, että palkkiona hyödynnetään jotain koiralle luontaista käyttäytymistä. Jotain mitä se tekisi muutenkin. Mutta toiminta voi olla myös huolellisesti opetettua. Esimerkiksi eteisessä istumalla koira saa ulko-oven avautumaan ja luvan siirtyä istumaan kynnyksen toiselle puolen. Tai agilityradalla koira ohjataan seuraavalle esteelle, kun yksi este on suoritettu onnistuneesti. Agilityssa toiminnallinen vahvistaminen saadaan todella koukuttavaksi, koska palkkioita eli uusille esteille pääsemisiä tulee noin kahden sekunnin välein ja toiminta on laadultaan hyvin intensiivistä.

Toiminnallisen vahvistamisen ymmärtäminen koko komeudessaan tarkoittaa myös sen ymmärtämistä, että nameja ei tarvitse käyttää koirien koulutuksessa syömisen vahvistamiseen. Tavoitteena kuitenkin on ihmisen tavoitteen toistamisesta tykkäävä koira. Samalla oman ihmisen kanssa harjoittelu täyttää koiralle ominaisimmat tarpeet.

© DOLO DogsLearnOnline / Jirka Vierimaa

Jirka Vierimaan 15 viikon verkkovalmennus keskittyy pitkäjänteisesti toiminnalliseen vahvistamiseen – alk. ma 11.2.2019. Tervetuloa mukaan!

MAINOS