Päivä 30 – Maaliskuun haaste

30

Testaa aloittamisen viivettä

Koiran kouluttamisella tulisi olla aidosti vaikutusta todelliseen elämään. Harjoitustilanteissa järjestetään aikaa, jotta samaa tehtävää voitaisiin toistaa useampia kertoja ja näin varmistaa koiran osaaminen jatkossa. Tositilanteissa, oli kyse sitten ohitustilanteesta hihnalenkillä tai kilpailusuorituksesta, on kuitenkin käytössä vain yksi yritys. Aloittamisen viive onkin yksi ensisijaisista mittareista, kun halutaan arvioida koiralle opetettuja valmiuksia.
Aloittamisen viive tarkoittaa sitä, kuinka pitkään koiralla menee jonkin tilanteen alkaessa, jotta se aloittaa opetetun tehtävän tekemisen. Esimerkiksi hihnalenkillä vastaantulijan havaitsemisesta alkaa sekuntikello käydä, milloin nähdään ensimmäinen katsekontakti taluttajan ja koiran välillä.

Tämä viive erottaa helpot ja vaikeat tilanteet toisistaan. Helpoissa tilanteissa viivettä on tuskin lainkaan, kun vaikeammissa tilanteissa viive voi olla minuuttien pituinen. Ohitusharjoittelu on hyvä esimerkki siitä, kuinka alkulenkin kiireissä kontakti taluttajaan voi olla viimeinen koiran mielessä oleva asia ja loppulenkistä mitään muuta ei sitten nähdäkään.
Minkä tahansa taidon tai tehtävän opettamisessa koulutusprosessin lopullinen tavoite on se, että aloittamisen viivettä ei enää ole niissä kaikkein vaikeimmissakaan tilanteissa. Sujuvuus on siis saavutettu kaikissa mahdollisissa paikkojen ja häiriöiden yhdistelmissä – sen myötä voimme todeta, että koira todella osaa asian!

Käytännön harjoitus: Valitse mikä tahansa sellainen vaikea koulutustilanne, jota harjoittelitte tämän haasteen aikana. Tee vähintään 20 toistoa valitsemasi pituisina sarjoina ja havainnoi erityisesti aloittamisen viivettä!
#DOLOhaaste

Missä tilanteissa aloittamisen viive vielä näkyy?