Päivä 29 – Maaliskuun haaste

29

Yleistäminen – käyttäytymisen varmuus

Jos olet tehnyt haasteen mukaisesti vähintään 20 toistoa joka päivä, teille on tämän päivän jälkeen kertynyt lähes 500 toistoa huolellista harjoittelua. 20-20-20-periaatteen toteuttamisessa ollaan nyt jo hyvässä alussa ja suunnitelmaasi jää myös uusia häiriöitä ja paikkoja jatkoharjoituksia varten. Oppimista pitäisi kuitenkin jo selvästi olla nähtävillä!
Tästä eteenpäin jatko määräytyy sen mukaan, kuinka pomminvarmaa käyttäytymistä tavoittelet. Mitä varmempaa taitoa koiralta vaaditaan, sitä enemmän ihmisen tulisi panostaa monipuoliseen yleistämisharjoitteluun – myös määrällisesti. Muista, että koira voi osata vain verran kuin olet sille opettanut!

Oma alkuperäinen tavoite on myös hyvä palata tarkistamaan tässä vaiheessa, sillä säännöllisen harjoittelun myötä se joskus unohtuu ja uusia tavoitteita on jo muodostunut huomaamatta tilalle. Alkuperäinen tavoite on myös saattanut alkujaankin olla liian korkealla tai liian matalalla siihen nähden, mihin taitoa tarvitaan. Pohdi siis jatkoharjoitusten kannalta:

  • Olenko pysynyt suunnitelmassani?

  • Kuinka vahvaa käyttäytymistä tavoittelen?

  • Riittääkö tämä osaamisen taso vai tarvitaanko kattavampaa yleistämisharjoittelua?
Ihmisten kohdalla sanotaan, että lahjakkaaksi tullaan 10 000 tunnin harjoittelulla eli vuosikymmenen päivittäisellä harjoittelulla. Koirien kohdalla 20-20-20-periaate tuntuu heti paljon kohtuullisemmalta, sillä jo 8000 toiston avulla opetetusta taidosta tulee erittäin varma erilaisissa tilanteissa. Vertailun vuoksi: jos yleistämisen aikana tehdyt toistot kestävät keskimäärin 5 sekuntia, harjoittelun kokonaismääräksi tulee noin 11 tuntia.

Jos siis tavoitteenasi on pomminvarma käyttäytyminen, takana on nyt noin 1/16 harjoittelun keskimääräisestä kokonaismäärästä. Kauhistuneille myös hyviä uutisia: kaikki toistot ovat aina kotiin päin! 🙂 Moniin arkisiin taitoihin riittää mainiosti vähempikin varmuus, kunhan ihminen muistaa silloin olla myös koiraa kohtaan armollinen.

Käytännön harjoitus: Valitse suunnitelmastasi kokonaan uusi keskivaikea häiriö/houkutus + ennestään tuttu helppo häiriö + ennestään tuttu helppo häiriö samaan harjoitukseen sekä jokin aiemmista harjoituksista tuttu paikka. Tee vähintään 20 toistoa valitsemasi pituisina sarjoina.
#DOLOhaaste

Postaa päivän tunnelmakuva!