Päivä 28 – Maaliskuun haaste

28

Yleistäminen – sinnikäs harjoittelu on vaivan arvoista

Palkitsemiseen perustuvien koulutusmenetelmien tehokkuus ja toimivuus voi ihmetyttää, etenkin ongelmatilanteiden ratkaisemisessa. Monen koiranomistajan kokemus nimittäin on, ettei koira halua ihmisen ennalta määrittelemää palkkiota ollessaan kiihtynyt ja reagoidessaan häiriöihin.
Tässä tullaankin palkkioilla kouluttamisen periaatteeseen, jonka mukaan koiran tulisi koulutusprosessin myötä oppia palkkion tavoittelu arvokkaammaksi kuin palkkion saaminen. Silloin yhdessä tekeminen ja opetetun taidon käyttäminen muuttuvat palkitseviksi. Palkitseminen ei siis ole yksiselitteisesti makupaloihin tai leluihin turvautumista, vaikka niillä tärkeä roolinsa onkin koulutuksen alku- ja keskivaiheissa.

Häiriöiden pinoutumisen huomioiminen yleistämisharjoittelussa näyttää monesti ihmisen silmin siltä, että koira alkaa saada itseluottamusta myös vaikeissa tilanteissa. Jokaisen onnistumisen myötä vihje ja palkitseva tehtävä kirkastuvat koiralle entisestään. Parhaimmillaan huolellinen kouluttaminen johtaa siihen, että ihmisen ja koiran aito vuorovaikutus kasvaa ja lajienvälinen ystävyys syvenee.

Käytännön harjoitus: Valitse suunnitelmastasi kokonaan uusi helppo häiriö/houkutus + ennestään tuttu helppo häiriö + ennestään tuttu keskivaikea häiriö samaan harjoitukseen sekä jokin aiemmista harjoituksista tuttu paikka. Tee vähintään 20 toistoa valitsemasi pituisina sarjoina.
#DOLOhaaste

Entä miltä näyttää tämän päivän häiriöiden kombo?