Päivä 13 – Maaliskuun haaste

13

Yleistäminen – harjoituspaikat

“Apua, mistä keksin 20 eri harjoituspaikkaa?” Yleistämisen yhteydessä 20 erilaisessa paikassa harjoittelemisen suunnittelu kuulostaa helposti hyvin kunnianhimoiselta. Toisilla lista näyttää seikkailunhaluiselta matkailusuunnitelmalta ja toisilla arkiselta lähiympäristön yksityiskohtien tarkalta kuvailulta. Molemmat vaihtoehdot ovat varmasti yhtä hyviä, kunhan suunnitelmat tulevat todeksi ja monipuolista harjoittelua todella tapahtuu.
Erilaisina harjoituspaikkoina toimivat esimerkiksi kerrostalon rappukäytävän jokainen kerros, kodin etupiha ja takapiha, tutun kävelyreitin ensimmäinen risteys, läheinen metsä, puisto, kaupan parkkipaikka ja niin edelleen. Koiran näkökulmasta paikka muuttuu erilaiseksi hyvin helposti, joten yleistäminen ei lopulta vaadi kovinkaan mielikuvituksellisia keksintöjä ja kauas lähtemistä. Jopa puolen metrin siirtyminen kotioven kynnyksen sisä- tai ulkopuolelle voi muuttaa koiran olemuksen täysin erilaiseksi.

Yleistämistä tapahtuu parhaimmillaan kuin luonnostaan säännöllisen päivittäisen harjoittelun ohella. Ainoana ehtona on arjen monipuolisuus eli että opetettavaa taitoa harjoitellaan hyvin vaihtelevissa tilanteissa urautumatta liikaa yhteen tapaan ja rutiiniin. Myöhemmin kaikkein yleisimmin toistuneissa ja helpoimmissa tilanteissa yhteisesti opittua taitoa voikin jo käyttää. Taitoa harjoitellaan ja kehitetään niin pitkään, kun siitä löytyy koiralle uutta oivallettavaa.

Käytännön harjoitus: Valitse suunnitelmastasi kokonaan uusi keskivaikea paikka ja käytä samaa helppoa häiriötä/houkutusta kuin ensimmäisenä yleistämispäivänä. Tee vähintään 20 toistoa valitsemasi pituisina sarjoina.
#DOLOhaaste

Mikä on teidän harjoittelussa uusi keskivaikea paikka?