Päivä 12 – Maaliskuun haaste

12

Yleistäminen – johdonmukaisuus

Säännöllinen harjoittelu edesauttaa tavoitteen saavuttamista. Koiralta arjessa toivotut tavat pysyvät sen muistissa, kun niitä harjoitellaan arkisissa tilanteissa. Toisin sanoen monista ihmisen arkisista tavoista muodostuu koirankin tapoja.
Tapojen muodostumisen yhteydessä puhutaan usein johdonmukaisuudesta. Johdonmukaisella harjoittelulla ei tarkoiteta ainoastaan uusissa paikoissa käymistä ja uusille asioille altistamista. Se ei tarkoita, että elämää vain passiivisesti esitellään koiralle eri paikoissa tai että jotkut toimenpiteet vain tehdään koiran vastustelusta huolimatta.

Johdonmukaisuus koulutuksessa tarkoittaa, että koiralle annetaan realistiset mahdollisuudet ja ohjaus oppia tilanteeseen jokin taito ja tapa, joka edistää sen sopeutumista omiin elinoloihin jatkossa. Tällaiset prosessit ja aika yhdessä tekevät koirista koiria, jotka ovat “kuin ihmisen mieli”.

Löydät blogistamme aiemmin julkaistun artikkelin, jossa avataan johdonmukaisuuden tapahtumista kolmella erilaisella tavalla:
Realistiset onnistumisen mahdollisuudet tarkoittavat yleistämisen harjoittelussa käytännössä sitä, että uuteen harjoitukseen siirryttäessä muutetaan vain yksi asia kerrallaan. Yleistettäessä muutetaan joko paikkaa tai häiriötä, ei molempia samaan aikaan. Jotta harjoittelu etenisi tasaisesti eikä pääsisi pysähtymään, pieniä suunniteltuja muutoksia tehdään kuitenkin jatkuvasti. Aika hoitaa loput.

Käytännön harjoitus: Valitse suunnitelmastasi kokonaan uusi helppo paikka ja käytä samaa keskivaikeaa häiriötä/houkutusta kuin eilen. Tee vähintään 20 toistoa valitsemasi pituisina sarjoina.
#DOLOhaaste

Postaa tunnelmakuva päivän harjoituksesta!