Päivä 11 – Maaliskuun haaste

11

Yleistäminen – alku aina hankalaa

Lähestulkoon aina kannattaa varautua siihen, että yleistämisharjoitus alkaa uudessa tilanteessa kaikkein helpoimmilla toistoilla. Vaikka koira olisi juuri eilen onnistunut helpossa paikassa ja helppojen houkutusten aikana jokaisella toistolla, sama paikka vaikeammilla häiriöillä voi palauttaa opitun taitotason hetkeksi lähtöruutuun. Juuri nämä hetket ovat niitä, joiden vuoksi yleistämistä tehdään – muuten koira oppii, että keksimämme arjen pelisäännöt pätevät vain joissain tilanteissa.
Oppimista tapahtuu juuri silloin, kun koira joutuu keskittymään tehtävään. Yleistämisharjoittelu ei siis tarkoita, että koira käy vain suorittamassa jotain osaamaansa tehtävää eri paikoissa oppimatta mitään uutta. Jos jokaiseen harjoitukseen varataan vähintään 20 toistoa, ensimmäisten toistojen aikana koiran ei tarvitse vielä osata täydellisesti. Riittää, että kolmen viimeisen toiston aikana voidaan omin silmin nähdä koiran oivaltaneen, mistä harjoituksessa oli kysymys.

Oppiminen on siis prosessi. Ei ne yksittäiset toistot, vaan kokonaiset sarjat!

Käytännön harjoitus: Jatka tänään harjoittelua helpossa paikassa ja lisää uusi keskivaikea häiriö/houkutus. Tee vähintään 20 toistoa valitsemasi pituisina sarjoina.
#DOLOhaaste

Mikä on teidän harjoittelussa uusi keskivaikea häiriö tai houkutus?