Päivä 10 – Maaliskuun haaste

10

Yleistäminen – 20-20-20

Kun olet saanut koiran toistamaan käyttäytymistä sujuvasti ilman apuja ja liittänyt vihjeen tehtävään, on aika aloittaa yleistäminen. Yleistämisellä tarkoitetaan sitä, että koira opetetaan tekemään sama tehtävä mitä erilaisimmissa tilanteissa ja paikoissa.
Yleistämisharjoittelu on koulutusprosessin työläin, mutta myös ahkeria harjoittelijoita palkitseva vaihe. Taitavan yleistämisharjoittelun myötä parannat nimittäin jatkuvasti koiran osaamistasoa ja ns. suoritusvarmuutta. Tavoitteena on siirtää “kyllä se tämän kotona osaa” -tyyppiset taidot kaikkiin sellaisiin tilanteisiin, joissa koiran kanssa arjessa liikutaan ja yhdessä toimitaan. Jotta koira osaisi toistaa kotona opitun taidon onnistuneesti missä tahansa kohtaamassaan tilanteessa, taitoa tulee siis yleistää paikasta toiseen.

Erilaisten taitojen puutteellinen yleistäminen on myös yksi yleisimmistä väärinymmärrysten aiheuttajista ihmisten ja koirien välillä. Koiraihmisiä ympäri maailmaa hämmästyttää yhä uudelleen ja uudelleen, miksi heidän koiransa eivät yllättäen “tottelekaan tuttua käskyä”, “eivät tee niin kuin pyydetään” tai “eivät lotkauttaneet korvaansakaan”. Tällaisiin tilanteisiin on myös kehitetty mitä monimutkaisempia, yleensä koiraa syyllistäviä selityksiä. Monesti kyse on vain yleistämisen puutteesta, eikä koira tunnista ihmisen valitsemaa vihjettä. Toisin sanoen koira ei ole vielä oppinut tehtävää joidenkin häiriöiden tai houkutusten vallitessa.
Onkin hyvä muistaa, että ihminen havainnoi maailmaa aina inhimillisten linssien läpi. Koiran näkökulmasta jokin paikka tai tilanne voi yksinkertaisesti näyttää täysin erilaiselta, sillä se katsoo, kuulee, haistaa ja tuntee eri asioita ympäristöstään kuin vieressä seisova ihminen. Huolellinen yleistämisharjoittelu on siten myös eräs keino päästä läheisempään yhteisymmärrykseen koiran kanssa.

Tässä haasteessa hyödyntämässämme 20-20-20-periaatteessa huomioidaan, että sama paikka voi olla helppo tai vaikea sen mukaan, millaisia häiriöitä tai houkutuksia on läsnä. Siksi koulutussuunnitelmaan listataan erillisinä 20 paikkaa ja 20 erilaista häiriötä ja houkutusta, joita näissä paikoissa tyypillisesti voi olla. Kirjaa aluksi ylös 5 eri paikkaa ja 5 eri häiriötä. Arvioi koirasi näkökulmasta kullekin kohdalle vaikeustasoksi helppo, keskivaikea tai vaikea. Näitä käytämme myöhemmissä ohjeissa avuksi.

Käytännön harjoitus: Aloita yleistämisharjoittelu helpossa uudessa paikassa ja helpon uuden häiriön aikana. Tee vähintään 20 toistoa valitsemasi pituisina sarjoina.
#DOLOhaaste

Osallistu somessa – postaa kuva ensimmäisestä uudesta tilanteesta, jossa harjoittelette tehtävää.