Paremmaksi koirankouluttajaksi 31 päivässä

Haastamme mukaan kaikki kynnelle kykenevät koiranomistajat, koiraharrastajat ja eläinalan ammattilaiset maaliskuun kampanjaamme kehittämään yhdessä kanssamme koirankoulutuksen perustaitoja!

 

Median välittämistä tarinoista päätellen voisi aika ajoin luulla, että eläinten taitava kouluttaminen olisi jokin tavallisilta ihmisiltä tavoittamattomissa oleva mystinen sisäsyntyinen taito, yksittäisen ihmisen vaativien elämänkokemusten myötä automaattisesti syntynyt osaaminen tai jonkinlaisella tuskalla hankittu herkkyys ymmärtää eläimiä. Höpönlöpön! Taitavaksi oman koiran kouluttajaksi voi oppia kuka vain. Tarvitaan vain suhteellisen pieni määrä tutkittua tietoa koirasta eläinlajina ja koirien oppimisen lainalaisuuksista sekä paljon tähän tietoon täsmällisesti perustuvaa käytännön harjoitusta – konkreettista tarkkuutta, vaihtelevuutta ja toistoja, toistoja, toistoja!

Inspiroidu kokonaisuudesta tai poimi kalenteristamme yksittäisiä kohtia, joissa juuri itse haluat kehittyä lähtötasostasi riippumatta. Voit myös vaihdella päivän ohjelmien paikkoja omien aikataulujesi mukaiseksi. Pääasia, että haastat itsesi kehittämään kanssamme omia taitojasi paremmiksi haluamillasi osa-alueilla!
1

Pysähdy arvioimaan omat koirankoulutustaitosi

Listaa ominaisuuksiasi koirankouluttajana. Missä olet hyvä ja mitä voisit tehdä paremmin? Minkä treenaamisesta nautit eniten ja mitkä asiat jäävät vähemmälle? Miltä teoreettisilta osa-alueilta tietosi ovat ajan tasalla ja mitkä osa-alueet kaipaisivat päivitystä tai vankkaa pohjatietoa?

Kirjoita listoja, piirrä miellekartta tai tee oikea SWOT-analyysi. Ota sitten tuotoksesi hyötykäyttöön ja päätä, millä osa-alueella aiot kehittää taitojasi seuraavaksi!

2

Motoriset taidot I – opi tarkkuutta!

Aloita koulutustaitosi kehittäminen motoristen taitojen hiomisella! Eläinten kouluttaminen on nimittäin aivan ensisijaisesti tarkkuuslaji. Taitava kouluttaja tietää täsmälleen, miten ja missä järjestyksessä hän ja hänen raajansa liikkuvat harjoituksen aikana. Liikahtaako käsi kohti makupalataskua liian aikaisin, täsmällisesti vai auttamattoman myöhässä – joskus kyse on sekunnin osista!

Aloittelijan versio: Seiso paikallasi koiran kanssa, kädet suorana sivuilla ja odota, että koira keksii vilkaista sinua silmiin. Voit käyttää naksutinta tai kehua lyhyellä, selkeällä kehusanalla (“Hyvä!”/”Jes!”/”Zip!”/”Vau!”/”Tik!”/”Oi!”) juuri sillä hetkellä, kun katseet kohtaavat. Kehun avulla merkkaat koiralle selvästi ja ajallisesti tarkasti, mitä haluat sen tekevän. Vasta ja heti sen jälkeen kätesi lähtee liikkumaan kohti taskua ja antaa koiralle makupalan. Laske kätesi makupalan antamisen jälkeen takaisin sivuille ja odota seuraavaa katsekontaktia. Toista tätä viiden sarjoissa. Kun onnistut ajoittamaan kehusi tarkasti katseiden kohtaamiseen paikalla seistessäsi kahden peräkkäisen sarjan ajan, toista harjoitus kävellen tasaisesti eteenpäin.

Edistyneempien versio niille, joilla tarkkuus on jo johtanut nopeuteen ja suoritusvarmuuteen:

Harjoittele yksin tai ihmiskaverin kanssa. Laita eteesi koirasi pään korkeudelle neljä pientä muovirasiaa puoliympyrän muotoon. Anna niille järjestysnumerot 1-4. Jos harjoittelet yksin, toimita makupala taskustasi jokaiseen rasiaan numerojärjestyksessä tai sitten kaverisi voi sanella sinulle järjestyksen lennosta.

Ensin kuulet numeron, sitten kehut ja vasta kehun jälkeen kätesi saa liikkua hakemaan makupalan taskusta ja viedä sen rasiaan. Lopuksi palkkaava käsi tippuu suoraksi reitesi viereen.

Vaikeustaso 1: Sinulla on 10 sekuntia aikaa toimittaa 5 makupalaa oikeisiin kohteisiin.

Vaikeustaso 2: Sinulla on 20 sekuntia aikaa toimittaa 12-15 makupalaa oikeisiin kohteisiin.

Vaikeustaso 3: Sinulla on 30 sekuntia aikaa toimittaa 20 makupalaa oikeisiin kohteisiin.

3

GET it – toiminnan aikaansaaminen

Opeta koiralle jokin uusi helppo taito! Ihan ensimmäinen koulutusvaihe on toiminnan aikaansaaminen, jonka tavoitteena on saada koira toistamaan motorisia liikeratoja lopputavoitteen “pienoismallina”. Esimerkiksi noudon opettamisessa koiran voi opettaa aluksi tarttumaan esineeseen, nostamaan se ilmaan ja kulkemaan esine suussa sinua kohti.

Toiminnan aikaansaamisen tapoja on useita. Voit käyttää apuna makupalalla ohjaamista, käsikohdetta tai muita kohteita, kehua onnistumisista lennosta ilman apuja, naksutella pienistäkin onnistumisen suuntaisista yrityksistä tai näyttää koiralle mallia.

Tärkeintä on, että koira pysyy aktiivisena ja keskittyneenä mukana harjoituksessa – sen vuoksi koiraa passivoivaa fyysistä ohjailua ja muuta puolesta tekemistä kannattaa yleensä välttää. Opeta koira mieluummin peruuttamaan omin jaloin kuin että työntäisit sen kauemmas. Tämän ensimmäisen harjoitusvaiheen vaatimustaso tulee myös olemaan verryttelevien toistojen vaatimustaso vaikeammissa tilanteissa ja pitkien taukojen jälkeen. Tee harjoitus siis sen näköisesti ja tuntuisesti, että se kiinnostaisi teitä molempia myös jatkossa!

4

CUE it – liitä vihje

Kun koira alkaa toistuvasti tarjota sinulle aiemmin palkitsemasi tehtävän tekemistä eli käyttää sitä taitoa hieman myös itse, on aika liittää tehtävään vihje.

Vihjeen liittämiseen voi monissa harjoituksissa käyttää kolmea vaihetta:

  1. sano vihjesana koiran suorittaessa tehtävää
  2. sano vihjesana koira aloitettua tehtävän suorittamisen
  3. sano vihjesana ennen kuin koira aloittaa tehtävän suorittamisen

Testaa vihjeen toimivuus näiden vaiheiden jälkeen sanomalla vihje, kun koira ns. odottaa lupaa tehtävän suorittamiseen. Jokaisen vaiheen harjoitteluun kuluu koiran koulutustasosta riippuen 10-50 toistoa. Todella kokenut ja tarkkaan kuunteleva koira voi oppia uuden vihjeen vielä nopeammin. Vilkkaiden koirien kohdalla etenkin kolmas vaihe on tärkeä hallinnan kannalta!
5

MOD it – muokkaa kohti tavoitetta

Aloita yleistäminen 20-20-20-periaatteen mukaisesti eli tee 20 onnistunutta toistoa, 20 paikassa, 20 erilaisen häiriötekijän aikana. Jos olet käynyt koirasi kanssa jo tällaisen prosessin läpi jonkun toisen tehtävän opettamisen aikana ja olet päässyt sosiaalistamaan sen onnistuneesti, selviät huomattavasti vähemmällä yleistämisen määrällä. Lähestulkoon aina kannattaa kuitenkin varautua siihen, että yleistämisharjoitus alkaa uudessa tilanteessa maailman helpoimmilla toistoilla!

Mikäli koirasi yleistää nopeasti, voit keskittyä modaamisen vaiheessa keston harjoitteluun eli vaihtelevaan vahvistamiseen tai harjoitella tehtävää yhtenä pidemmän ketjun osasena.

6

Tunnistatko koiran kipukäyttäytymisen?

Koirilla on oikeus ilmaista terveyden ja hyvinvoinnin tilaa elekielen ja käyttäytymisen avulla. Tavallisesti koirien normaaliksi käyttäytymiseksi katsotaan lajille ja rodulle tyypillinen ja ominainen käyttäytyminen. Fyysiset stressitekijät, kuten kipu tai särky, lihasten jumittuminen, venähdykset, jatkuvasti kireällä oleva kaulapanta saattavat korostaa juuri tuota normaaliksi miellettyä käyttäytymistä ja koiran kipuilu jää huomaamatta. Tai sille ei anneta samaa arvoa, mitä itse koetulle kivulle annettaisiin.

Alla olevista linkeistä saat selkeitä yleisiä neuvoja koira kivun ja hyvinvoinnin arviointiin. Muista aina ensisijaisesti havainnoida ja välttää mutkia oikaisevia tulkintoja – etenkin oman koiran tai tutuksi tulleen koirarodun kohdalla! Tarkastele koiraasi siis sillä silmällä, millaiset hyvinvoinnin haittatekijät saavat esimerkiksi:

  • paimentavan koiran paimentamisen yhdistymään kaikenlaiseen liikkuvaan,
  • vahtivan koiran vahtimaan sitä sun tätä,
  • seurallisen koiran ahdistumaan yksinolosta, vaikka seuraa olisi ollut tarjolla,
  • ahneen koiran syömään myös ravinnoksi kelpaamattomia asioita,
  • herkästi turhautuvan koiran ääntelemään pitkiä aikoja keskeytyksettä tai
  • mediakuvastossa vaativaksi tai vaaralliseksi kuvaillun koirarodun edustajan käyttäytymään kuin Baskervillen koira.

Linkkejä:

7

Tutustu yhteen uuteen koirarotuun

Koiran rodulla ja rotutyypillä on paljon vaikutusta koiran käyttäytymiseen ja näin ollen se on myös tärkeä seikka huomioida koulutuksessa. Jos oman koiran rodun/rotujen historia on jo tuttua, tutustu jonkin sellaisen rodun historiaan, joka on kiinnostanut sinua pidempään, mutta jäänyt vieraaksi.

Pohdi uuteen rotuun tutustuessasi, miten rotu tai rotutyyppi olisi tarpeen huomioida koulutuksen yhteydessä.

Kiinnitä erityistä huomiota lähdekritiikkiin, sillä netistä löytyy valtavasti koirarotuihin ja niiden käyttäytymiseen liittyviä faktoina esitettyjä tarinoita ja uskomuksia, jotka eivät pohjaudu minkään tieteenalan näkemyksiin aiheesta. Arvioi erityisesti, mistä esitetty tieto on peräisin ja millaisin keinoin sitä perustellaan. Kuuntele kuitenkin kiinnostuksella myös rotuun liittyviä ajoittain hullunkurisiakin uskomuksia!

8

Opeta koiralle kohdetyöskentelyä

Opeta koiralle kohdetyöskentelyä. Se tarkoittaa jollain kehon osalla jonkin kohteen, kuten esineen koskettamista. Yleisin kohdentamisen tapa taitaa olla etutassun antaminen ihmisen käteen ja koulutusmielessä hyvin suosituksi tavaksi on tullut ylähuulella tai alaleualla kämmeneen tökkääminen. Rauhoittumisen harjoittelussa kohteiden avulla opetetaan esimerkiksi lepopaikka odottamista varten ja/tai kyljen ja posken kohdentaminen lattiaa/alustaa vasten eli rennon näköinen kylkimakuu. Arkisilla lenkeillä koira saattaa myös kiivetä kiven päälle istumaan tai kiertää puun juosten. Se on oppimista selkeyttävää kohdetyöskentelyä ihan samoilla periaatteilla kuin metsästä löydetyn kantarellin osoittaminen kuonolla.

Kohdentaminen on kuin helpon tempun opettamista, jonka koira hoksaa nopeasti ja ihminen saa siirrettyä sen johonkin tärkeään tehtävään osaksi tarkempaa ja vaativampaa työskentelyä. Valitse siis minkä osan itsestään koira kohdentaa, mitä tekemällä, mihin kohteeseen ja miten voisit hyödyntää sitä taitoa arjessa ja harrastuksissa. Montako erilaista vaihtoehtoa keksit?
9

Opeta koiralle uusi haju

Pese ja huuhtele kiehuvalla vedellä esimerkiksi Piltti-purkki ja kuivaamisen jälkeen pudota pohjalle teepussi tai esimerkiksi kanelitangon pätkä. Jos pystyt haistamaan tuoksun purkin suulta, koirasi haistaa sen moninkertaisesti selkeämmin. Pidä kansi kiinni, kun et harjoittele, jotta purkissa olisi päällimmäisenä valikoitu haju.

Pidä purkki kädessä koiran pään korkeudella ja odota, että koira laittaa kuononsa purkkiin. Kehu juuri sillä hetkellä, kun kuono on menossa purkin suuaukolle ja anna makupala kirsun ja purkin suuaukon väliin eli hajun sydämeen. Kuulet haistamisen jatkuvasti voimistuvana kohinana lasipurkissa ja saatat ehtiä näkemään kirsun liikkeitä. Toista 3-5 toiston sarjoissa muutamia kertoja ja laita minuutin taukojen ajaksi kansi kiinni.

Kun koira osaa haistaa hajua kädessä olevasta purkista päänsä korkeudella, harjoittele lattian tasolla kädessä olevan purkin haistamista ja sen jälkeisissä sarjoissa häivytät myös kätesi purkin luota. Käsi siis käy vain siirtämässä purkin kauemmas makupalan antamisen aikana. Harjoittele lopuksi esimerkiksi laatikon ympärillä, jossa koira joutuu hieman etsimään hajun lähdettä ennen sen löytämistä ja oppii tekemään harjoitusta myös itsenäisemmin.

Aloitteleva koira oppii tunnistamaan uuden hajun noin 50 lyhyellä toistolla ja silloinkin, kun se vain laittaa kuonoaan purkkiin tempun tavoin. Seuraavien hajujen opettaminen nopeutuu huomattavasti, joten huolellisin alkuharjoittelu tehdään sellaisella hajulla, joka saa myöhemmin vaikka unohtua ja sen opettamisessa saa ihminen tehdä myös virheitä.

10

Lepää – ota kaikki irti loikoilusta!

Vielä ei pääse piknikille, joten kesäkauteen voi valmistautua jo etukäteen harjoittelemalla kotioloissa.

Opeta koiralle selkeä kaava, että istahtaessasi lattialle, koira voi tulla viereesi siliteltäväksi. Seuraa aina tilanteen etenemistä eli nouse paikaltasi vasta koiran rentouduttua. Tämän kaavan myötä huomaat koiran rentoutuvan yhä aiemmin. Voit siirtää harjoituksen myös muiden ihmisten aikana tehtäväksi, jolloin esimerkiksi koirahieroja saa tehdä työnsä rauhassa. Harjoitusta voi myös ulkoiluttaa ja yleistää erilaisiin paikkoihin, jolloin voit pysähtyä keskustelemaan ohikulkijan kanssa suomalaisittain vaikkapa säästä!

11

Tutustu uuteen koiraharrastuslajiin

Tutustu itsellesi ennalta vieraaseen koiraharrastuslajiin tai tarkastele vanhaa tuttua uusin silmin. Millaisia fyysisiä ominaisuuksia laji vaatii koiralta? Sopiiko laji kaikille roduille vai onko se kohdennettu tietylle/tietyille rotutyypeille? Millaisia taitoja ja oheistaitoja laji vaatii ohjaajalta?

Pohdi, miten lajin vaatimukset voisi saavuttaa tehokkaasti positiivisen vahvistamisen tekniikoilla. Jos tarkastelet vanhaa tuttua lajia, keskity suunnittelemaan konkreettisia harjoitustilanteita virheettömän oppimisen mallin mukaan.

12

Järjestä hyvän mielen kimppatreenit!

Yhdessä on hauskempaa oppia! Järjestä kimppatreenit koirista innostuneen kaverisi kanssa tai kerää koko joukko kavereita yhteen. Suunnitelkaa harjoituksen kulku, mitä kukin treenaa ja miten muut voivat avustaa harjoituksessa.

Muistakaa kannustava palaute ja herkulliset retkieväät! Missään ei maistu termarikahvi ja eväsleivät niin hyvältä kuin hyvän mielen koiratreenien tauolla! 🙂

13

Motoriset taidot II – hio ajoitusta

Ilman koiraa: Anna koirasi liikkua vapaasti, leikkiä toisen koiran kanssa tai katsele jonkun toisen koiran kanssa harjoittelua. Valitse jokin usein toistuva liike tai ele, jota näet koiran tekevän ja yritä ottaa siitä valokuva. Älä käytä sarjakuvausta, vaan pyri tallentamaan mahdollisimman tarkasti juuri se ilme, asento tai muu kiehtova hetki, jonka aluksi valitsit!

Ihmisen kanssa: katso toisen ihmisen harjoittelua koiran kanssa. Pyydä häntä aluksi kertomaan, mitä hän haluaa koiralleen opettaa. Valitse ihmisen toiminnasta keskeiset onnistumisiin johtavat kohdat ja kehu häntä nähdessäsi niitä harjoituksen aikana.

Koiran kanssa: Käytä naksutinta apuna ajoituksen tarkentamisessa. Katso koiran kirsua ja naksauta joka kerta, kun näet sierainten avautuvan koiran hengittäessä ulospäin. Muista palkita jokaisesta naksautuksesta ja tehdä lyhyitä sarjoja. Temppu on yksinkertainen, mutta yksityiskohtainen. Katso siis, mitä harjoittelu tuo tullessaan! Toisaalta saat myös harjoitella ajoitusta ihan kaikessa rauhassa, sillä “väärin koulutettunakin” koirasi kyllä jatkaa hengittämistä teknisesti oikein ilman erillisiä palkkioita.
14

Opeta koiralle zeniä

Luovu, niin saat! Opeta koiralle luopumisen taito, josta on jatkossa hyötyä aivan kaikessa kouluttamisessa.

Jos luopumisen periaate on jo tuttu koirallesi, toteuta luopumisen tehotreeni ja yleistä taitoa teille täysin uusiin tilanteisiin.

Alta löydät linkkiä klikkaamalla yleistajuisen ja kattavan videon luopumisen opettamisen ensiaskeleista. Omien koulutustaitojen kannalta kaikki Kikopupin videot auttavat varmasti eteenpäin!

15

Vapaa shaping – laatikkopeli

Tarkenna ajoitustasi ja pelaa vapaan shapingin laatikkopeliä. Laita matolle laatikko, joka pysyy melko hyvin paikoillaan koiran otteissa ja jonka sisään mahtuu ainakin koiran etutassut. Ota itsellesi maton reunalle tuoli, naksutin ja makupaloja. Istu tuolille ja naksauta joka hetkestä, kun koira 1) vilkaisee laatikkoa, 2) vilkaisee + liikkuu laatikkoa kohden, 3) vilkaisee + liikkuu kohti + tutkii laatikkoa ja 4) vilkaisee + liikkuu kohti + kokeilee tehdä laatikolle jotain.

Aseta lopputavoite etukäteen, esimerkiksi: molemmat etutassut laatikon sisällä. Edellä numeroidut kohdat ovat välitavoitteita. Sinulla on tavoite, mutta koiran pitää rauhallisissa oloissa keksiä itse välitavoitteet. Annat siis koiralle täyden työrauhan, mutta palkitset usein ja matalalla kynnyksellä. Katso, mihin koulutustaitosi tällä hetkellä todella yltävät!

16

Seuraa tuoretta koiratutkimusta

Tutustu vähintään yhteen tuoreeseen koiratutkimukseen. Jos nykytutkimuksen seuraaminen on tavalla tai toisella tuttua kauraa, etsi käsiisi sinulle vieraampaa tieteenalaa tai aihepiiriä koskeva koiratutkimus. Eläin- ja koiratutkimusta tehdään nimittäin nykyisin paitsi eläinlääketieteen ja perinteisten luonnontieteiden parissa, myös yhteiskunta- ja sosiaalitieteiden sekä nousevassa määrin myös klassisten humanististen tieteiden piirissä. Kehitys on huima ja aihepiirien skaala valtava – on melkeinpä mahdotonta olla inspiroitumatta! Luennoilla ja valmennuksissa käyneille asiakkaille avoimessa blogissamme on aina merkittynä artikkelin loppuun, jos se liittyy johonkin uuteen koiratutkimukseen. Tässä muutamia linkkejä, joiden kautta voi päästä alkuun:

17

Hoitotoimenpiteet & stressi

Stressi on normaalia ja sen kuuluu aaltoilla päivän aikana suuntaan ja toiseen. On täysin tervettä kiihtyä ja rentoutua vuorotellen. Joidenkin asioiden tekeminen ei edes onnistu rentona, esimerkiksi juostessa sykkeen on pakko nousta edes hieman lepovaiheeseen verrattuna. Hyvälaatuisen stressin tunnistat koiran viretilan muutoksina etenkin sen kautta, että koira palautuu kiihtymisestä nopeasti. Esimerkiksi leikkimisen jälkeen se pystyy asettumaan aloilleen ja hetken kuluttua kävelemään kanssasi rauhallisesti.

Huonolaatuinen stressi liittyy puolestaan pelkäämiseen, kivun tuntemiseen tai ahdistukseen ja näkyy koirasta esimerkiksi jähmettymisenä, välttelynä, rähisemisenä ja väistämisliikkeinä. Mitä äkillisempää, voimakkaampaa ja pitkäkestoisempaa huono stressi on, sitä hitaammin koira pystyy siitä palautumaan. “Itku pitkästä ilosta” pitää myös paikkansa, sillä liian pitkään liian voimakasta hyvää stressiä (yhdessä leikkimistä, harrastamista, seuranpitoa ja rapsuttelua) ilman lepoa kokenut koira alkaa muistuttaa huonolaatuista stressiä kokenutta koiraa.

Hoitotoimenpiteet ovat lemmikeille usein pakottavia tilanteita ja ne jättäisivät mielellään kynnet leikkaamatta ja korvakarvat nyppimättä. Palkitse ja kehu koiraa kannustavasti näissä tilanteissa, tee helppoja ja maltillisesti eteneviä, mahdollisimman hyvin onnistuvia käsittelyharjoituksia hoitotoimenpiteitä varten. Ja muista epämiellyttävämmistä kokemuksista palautuminen tekemällä iloisempia harjoituksia! Toistuvasti liian vaikeita toimenpiteitä tekemällä menetät koiran luottamuksen ja hankalimmillaan koira ei anna sinun tai vieraiden enää koskea itseensä.

18

Uudelleennimeä pilaantunut luoksetulo

Eikö luoksetulo toimi niin kuin pitäisi? Onko viive kutsun ja koiran reagoimisen välillä noussut tähtitaivaallisiin lukemiin? Uudelleennimeä pilaantunut luoksetulo!

Joskus luoksetulokutsun viimeisen käyttöpäivän ohittaminen huomataan vasta jälkikäteen. Ota lenkille mukaan pidempi hihna, nälkäinen koira ja hyvät herkut tai piilota lelu taskuun. Kutsu koiraa joka kerralla vasta, kun se on tulossa luoksesi tai pysähtyy vilkaisemaan sinua itse. Näin varmistat luoksetulokutsun yhdistymisen sekä palkkioihin että siihen luoksetuloon koiran tehtävänä. Tee tehotreeni: harjoittele niin monta toistoa päivän aikana, kun vain vauhtia ja intoa riittää. Laske, kuinka suureen saldoon pääset iltaan mennessä!

19

Käy pitkällä ja virkistävällä metsälenkillä

Jos kierrät lenkeillä tuttuja katuja tai pururatoja, astu polkujen puolelle tai hurauta kansallismaisemiin! Suomessa on kymmeniä kansallispuistoja ja tuhansien kilometrien matkalta kunnostettuja reittejä upeissa maisemissa. Monien asuinalueiden lähistöllä on myös järven- tai merenrantaa ja jokaisesta kyläpahasesta löytyy varmasti jokin näköalapaikka luonnossa virkistymistä varten. Tervemenoa seikkailuun!

20

Laadi koulutussuunnitelma

Tee yksinkertainen suunnitelma jonkun taidon yleistämiseen. Yleistämisen tarkoituksena on saada jokin harjoitus onnistumaan paikasta, tilanteesta ja viretilasta eli olosuhteista riippumatta.

Mieti aluksi kohtuullisen helppoja, mutta koiraa kiinnostavia houkutuksia tai häiriötekijöitä sekä vaikeita eli harjoituksen takuuvarmasti keskeyttäviä häiriöitä. Yleensä niissä vaikeissa häiriöissä koiran viretila myös muuttuu harjoituksen jatkamisen kannalta vähemmän toivotuksi.

Valitse myös helppo ja vaikea paikka, joissa olisi jotenkin kontrolloitavana läsnä noita helppoja ja vaikeita häiriöitä. Voit käyttää harjoituksissa avustajaa, laittaa maahan koiraa houkuttelevia esineitä tai vaihdella etäisyyttä arkielämässä ohikulkeviin häiriöihin.

Kolmantena voit valita kaksi erilaista palkitsemistapaa, joista toinen rauhoittaa koiraa hieman ja toinen saa kipinät sinkoilemaan korvien välistä. Nyt sinulla on paljon variaatiota jo tutun tehtävän harjoitteluun.

21

Häiriöiden pinoaminen

Valitse harjoitukseen häiriöksi ensin yksi koiraa kiinnostava kohde, ääni, liike, henkilö tai toinen eläin, joka saa toisinaan koirasi huomion, mutta pääsette harjoituksessa nopeasti alkuun. Tavoittele lyhyitä, 100 %:sti onnistuneita sarjoja helpon häiriön aikana. Kahden onnistuneen sarjan (vähintään 10 onnistunutta toistoa 12 joukosta) jälkeen harjoittele lisää toinen häiriötekijä tai vaikeuta edellistä häiriötä olemalla esimerkiksi lähempänä.

Tavoittele häiriöitä poissulkevaa treenimoodia, jossa häiriöistä tuleekin koiralle vihje jatkaa harjoitusta kanssasi. Järjestä harjoitus helposti onnistuvaksi, mutta sopivan vaikeaksi. Toimikaa tiiminä ja vältä voimakeinoihin turvautumista tai koiran puolesta tekemistä, jos harjoitus meinaa mennä pieleen. Keskeytä harjoitus riittävän ajoissa ja siirry tauolle, sillä juuri näissä harjoituksissa teet kaikkein tärkeimmät toistot yhteistyön sujuvuuden kannalta!
22

Kaksi uutta paikkaa

Vie tuttu harjoitus eri paikkoihin. Pysähdy saman kävelylenkin tai automatkan varrella harjoittelemaan vähintään kahteen uuteen paikkaan. Aloita helpommasta ja onnistumisten myötä kokeile myös vaikeampaa. Tee muutama lyhyt ja mahdollisimman tarkasti onnistunut harjoitussarja.

Lopeta harjoitus kunnon loppupalkkioon, kun yhteistyö on parhaimmillaan! Jos ajattelet: “Teenpä vielä yhden toiston, kun menee niin hyvin!”, niin älä tee, vaan päätä harjoitus loppupalkkioon. Uusiin paikkoihin yleistämisessä halutaan jättää koiralle parhaat muistikuvat joka paikasta!

23

Viretilojen vaihtelua

Harjoittele tutussa paikassa ja tilanteessa, mutta koiran eri viretiloissa. Aloita tehtävän harjoittelu koiran ollessa rento ja hieman nälkäinen lenkin jälkeen, käytä palkkiona hitaasti annettuja makupaloja. Tavoittele kuitenkin sellaista viretilaa myös rauhallisemmilla palkkioilla, että koira kiinnostuu tekemään kanssasi!

Toista sama harjoitus eri paikassa mahdollisimman toiminnallisilla palkitsemistavoilla. Loppupalkkiona voi olla kilpajuoksu, välipalkkioina railakas saalis- ja vetoleikki. Harjoituksen lopuksi voitte olla oikein kunnolla hengästyneitä!

24

Tee jotain ihan muuta!

Moni on varmasti huomannut, että koiralle pieni loma voi tehdä hyvää ja nytkäyttää yllättäen uuden asian oppimista roimasti eteenpäin esimerkiksi oman harrastuslajin tavoitteissa. Joskus jokin pieni murheenaihe saattaa myös ratketa kuin itsestään, kun ottaa pientä välimatkaa intensiiviseen harjoitteluun. Sama pätee tietysti myös ihmisiin! Jos tunnistat itsestäsi tunnollisen koiraintoilijan, joka imee jatkuvasti uutta tietoa ja harjoitusideoita pohjattomalla motivaatiolla, muista myös hellittää välillä! <3

Jos koiralla on turvallinen ja tuttu hoitopaikka, vie koira hoitoon ja yökyläilemään. Käy elokuvissa tai taidenäyttelyssä, rassaa vanha auto katsastuskelpoiseksi, tapaa koiratonta ystävääsi, aloita uusi harrastus tai keskity jatkamaan unholaan vaipunutta käsityötä/maalausta/muuta harrastusta. Unohda hetkeksi kaikki koira-asiat ja jatka sitten lempiaiheesi parissa virkistäytynein mielin!

25

Johdonmukaisuus ja virhetilanteet

Tarkastele johdonmukaisuuttasi koiran näkökulmasta. Näyttääkö johdonmukaisuutesi siltä, että teet koiralle onnistumisen aina mahdolliseksi? Vai onko johdonmukaisuutesi päätynyt syöksykierteeseen, jossa tyytymättömyytesi harjoitustilanteen etenemiseen on aina ennen pitkää edessä? Kyllä/Ei-vuorottelu on koirankoulutuksen epäjohdonmukaisuuden perikuva, mutta historiallinen sota-aikojen klassikko. Loogisesti voi päätellä, ettei koiralle tavallisestikaan opeteta kahta erilaista asiaa samassa tilanteessa, kun se vasta harjoittelee oikeaa vaihtoehtoa!

Opettele virhetilanteissa selviämiseen jokin selkeä tehtävä, kuten istuminen, katsekontakti tai luoksetulo, joka toimii heti yhdestä vihjeestä ja on yhdistynyt tehokkaisiin palkkioihin. Käytä sitä, kun roskakäyttäytyminen osuu tuulettimeen.

26

Leikitään vähän – dubbaa koiraasi päivän ajan!

Koira on sosiaalinen ja leikkisä eläinlaji – kuten myös ihminen! Emeritusprofessori Marc Bekoffin mukaan leikkiminen on kuin sosiaalista liimaa, joka kiinnittää meitä yhteen myös erilajisina ystävyksinä. Parhaimmillaan koirankoulutus ei ole mitään vakavaa puuhaa, vaan yhteistä hauskanpitoa! Leikitään siis vähän, yhdessä ja erikseen!

Voit valita leikiksi vaikkapa juoksukilpailun, piiloutumisen metsässä, ohjatun saalistamis-/vetoleikin istumisen ja maahanmenon sävyttämänä, välineettömän rapsuttelu-/painileikin tai koirille tarkoitetun älypelin.

Jos ette juuri tänään pysty tai halua leikkiä tai olette leikkineet jo tarpeeksi, myönteiset tunteet tarttuvat meiltä koiriin muillakin keinoilla. Kokeile koirasi dubbaamista eli keksi sille ääni ja ajatukset, jotka sanoitat ja puhut ääneen. Vilkaise välillä ympärillesi, josko tuntematon ohikulkija on sattunut pysähtymään ja ihmettelemään puuhiasi. Koiran dubbaaminen on taatusti hauskaa puuhaa!

Luettavaa aiheesta:

27

Toiminnallinen vahvistaminen

Käyttäytymisen vahvistuminen tarkoittaa esimerkiksi istumisen kohdalla sitä, että koiran istahtaminen näyttää koko ajan vaivattomammalta, koira istuu useammin, useammassa paikassa, pidempiä aikoja kerrallaan ja kokeilee saada haluamansa istumalla, vaikka et olisi edes pyytänyt sitä istumaan. Istumisesta tulee käyttäytymisenä vahvempi, siis kestävämpi esimerkiksi palkattomuutta tai odottelua vastaan. Yleiskielisemmin istumisesta tulee arkinen taito, jota koira osaa itsekin käyttää.

Mitä helpommaksi jokin käyttäytyminen muuttuu koiralle, sitä palkitsevampaa sen käyttäytymisen toistaminen myös on. Palkitsevimmiksi muuttuneiden taitojen yhdessä tekemistä voidaan käyttää koulutuspalkkioina, joita kutsutaan toiminnallisiksi vahvisteiksi.

Opettaessasi koiralle jotain uutta taitoa, vanhat taidot osataan paremmin ja ne koetaan palkitsevammiksi. Voit siis aina käyttää palkkiona niitä taitoja, joita olet koiralle aiemmin, huolellisesti ja palkkioiden avulla opettanut! Näitä taitoja voidaan käyttää myös hallintakeinoina vaikeissa tilanteissa, mutta ne myrkyttyvät herkästi, jos niitä käytetään pääsääntöisesti vaikeina hetkinä ja niihin yhdistyy toistuvasti voimakkaita negatiivisia emootioita.

Jos koirasi nauttii yhdessä tekemisestä tai se on tavoitteesi, lisää toiminnallisuutta nameilla palkkaamiseen, leikkimiseen ja ylipäätään kaikkeen harjoitteluun. Aikuisen koiran kanssa voi käydä läpi pentuajan harjoitukset, sillä luopuminen, kuonolla tai tassuilla kohdentaminen, katsekontakti, luoksetulo, mukana kulkeminen, istuminen, maahanmeno, pyöriminen, kieriminen, yli hyppäminen, kiipeäminen, jalkojen välissä kulkeminen tai niiden pujottelu jne. voivat olla ihan helposti siirrettävissä osaksi palkkiovalikoimaanne!

28

Koiran askellajit

Tunnistatko koiran eri askellajit? Osaatko ottaa ne huomioon arjessa ja harrastuksissa?

Katso Kennelliiton opetusvideo koiran askellajeista ja kiinnitä sitten huomiota oman koirasi askellajeihin kaikilla päivän lenkeillä. Pyri ylläpitämään koiran luonnollista ravivauhtia etenkin hihnassa kulkiessa, kun koira ei välttämättä pysty liikkumaan vapaasti sille luontaisella tavalla. Millaisia uusia havaintoja teet koirastasi?

29

Motoriset taidot III – treenaa nopeutta!

Opeta koira pysymään vierelläsi kevyessä ravitahdissa, kun hölkkäät. Voit vahvistaa molemmissa puolillasi pysymistä. Valitse harjoitukseen pieniä, helposti nieltäviä makupaloja, jotta koira pystyy ne vauhdissa nielaisemaan.

Pidä yllä tasaista, mutta vielä kevyttä hölkkävauhtia. Kun lähdet liikkeelle, kehu koiraa kolmannella askeleella ja palkitse koira kolmannella askeleella. Sen jälkeen koiraa kehutaan jälleen kolmannella askeleella ja palkitaan kolmen askeleen jälkeen. Kun pystyt pysymään tasaisessa rytmissä käsien ja jalkojen kanssa, nopeuta hölkkääsi tai vaihda koira toiselle puolellesi.

Aloita tarkkuudesta ja selkeästä rytmistä, mutta nopeuta harjoitusta muutamien onnistumisten myötä. Muista myös hidastaa ja helpottaa välillä. Hidastusten jälkeen voit aloittaa ensin hitaammasta askeleesta ja nopeuttaa rytmiin päästyäsi. Uskaltaudu hiljalleen kokeilemaan, pääsetkö nopeilla lähdöillä heti oikeaan rytmiin.

Harjoitus on helpompi yhden ison tai keskikokoisen koiran kanssa. Jos sinulla on kaksi koiraa, opeta ne pysymään eri puolillasi ja palkitse niitä esimerkiksi vuorotellen. Pienen koiran kanssa voit tehdä mieluummin nopeita kyykkyjä kuin kumarruksia!
30

Ohjaa koiraa hengästyneenä!

Oletko kisajännittäjä tai kärsit muutoin suorituspaineista koiran kanssa harjoitellessa? Epäilet koiran ehkä kuulevan jo äänestäsi, kuinka hermostunut olet. Muista jännittyessäsi, että liikunta voi rentouttaa oloasi nopeasti jo liikkumisen aikana. Muun muassa sen vuoksi vauhdikkaimmista koiraharrastuslajeista puhutaankin enemmän elämyksellisten kokemusten kuin koulutuksellisen hifistelyn kautta.

Keskity kunnolliseen alkuverryttelyyn, vaikka olisit arkitottelevaisuuskurssilla. Syö kevyesti ja itseäsi virkistävästi hyvissä ajoin ennen harjoituksia, tee koiran kanssa hölkkää, lyhyitä sprinttejä, kiipeilyä lumikinoksen päälle ja pysähdy välillä tekemään pitkiä venytteleviä askeleita! Anna itsesi hengästyä hieman ja kokeile tehdä helppoja ohjausharjoituksia. Kerää itsellesi onnistumisia myös niinä hetkinä, kun et pysy täysin rentona ja täydellisen tarkkana koulutusrobottina. Luota itseesi, sillä te pystytte siihen!

31

Aloita hyvän koirakirjan lukeminen!

Kirjoistakin voi oppia käytännöllisiä taitoja! Kerro meille ja muille haasteeseen osallistuneille, minkä kirjan valitsit.

Monet koiratutkijat ovat kirjoittaneet hienoja populaariteoksia työnsä tuloksista. Vaikka sanotaankin, että koirista oppii eniten olemalla ja tekemällä niiden kanssa, esimerkiksi koiran oppimiskyvystä ja hajuaistista lukemalla voit huomata, kuinka paljon opittavaa sinulla vielä on. Tieteentekijöillä on nöyrä, mutta äärimmäisen intohimoinen ote työhönsä – toivomme jokaisen löytävän suosikkinsa, josta ammentaa intoa ja jaksamista vuosien ajan!