MAINOS

Koiravartilla syksyyn!

Nykyisin yhä useampi antaa koiralleen enemmän valinnanmahdollisuuksia erilaisissa arkisissa tilanteissa. Tämä ei tarkoita vapaata kasvatusta tai sitä, että koira saisi milloin tahansa tehdä mitä tahansa. Kun koiralle on nimenomaan koulutettu erilaisia taitoja, lisääntyvät usein myös sen mahdollisuudet elää koiramaista elämää.

Koiramainen elämä on luonnollisesti monin tavoin tärkeää koiran hyvinvoinnille. Lajistaan tai rodustaan huolimatta kaikki koirat ovat kuitenkin yksilöitä omine mieltymyksineen. Ja juuri tähän liittyy koiravartti!

Koiravartti on oiva mahdollisuus tutustua koiraasi ja tarkkailla sen liikkumista, elekieltä ja mieltymyksiä tarkemmin. Idea on yksinkertainen: anna koirallesi päivittäin 15 minuuttia omaa aikaa tehdä lenkillä niitä asioita, joita se haluaa. Puuhastella omia juttujaan (katsella, kaivaa, kieriä, haistella, tutkia, ihmetellä) ja kulkea omia reittejään (tai olla kulkematta) – tämä kaikki turvallisuuden rajoissa toki.

Koiravartin ajatuksena on viettää ulkona yhteistä aikaa muutoinkin kuin kulkemalla tuttua pyörätienlaitaa paikasta A paikkaan B (tai yleensä paikasta A paikkaan A). Erityisesti koiravartti on tarkoitettu niille koirille, joiden arkilenkit toteutetaan pääosin hihnassa samaa reittiä, ja joilla ei ole mahdollisuutta kuljeskella vapaana esimerkiksi omassa pihassa. Voit yllättyä siitä, mihin koirasi sinut vie!

Suosittelemme testaamaan koiravarttia myös eri paikoissa. Onko koirasi esimerkiksi aktiivisempi tietynlaisessa ympäristössä, kun taas toisessa se tarkkailee mieluiten maailmanmenoa? Mahdollisuuksien mukaan voit vaikkapa kännykän kuntoilusovelluksella ottaa aikaa ja tallentaa millainen reitti koirasi valinnoista 15 minuutin aikana kartalle piirtyy.

Entä kuinka aktiivisesti tuona aikana kuljette? Ehkä aluksi koirasi on hieman ihmeissään ja kysyy sinulta neuvoja, mutta loppuviikosta nauttii jo täysin siemauksin ajastaan! Koiravartti ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö koira muutoinkin voisi tehdä mieluisia asioita. Mutta kesän jälkeen se tuo osaltaan mielekästä tekemistä pidentyville syyslenkeille.

Ja ai niin, mistäs se koira sitten tietää että on koiravartin aika? Voit kertoa tämän jollakin vihjesanalla tai eleellä. Tai vielä parempaa – voit keksiä koiravartin alkuun oman tunnusmusiikin!

© DOLO DogsLearnOnline / Outi Kivimäki

MAINOS