MAINOS

Koirani pureskelee, kaivaa ja haistelee. Ihanaa!

Tapaamme usein koiria, joiden touhu pistää kouluttajankin pokan koetukselle. Koiria, jotka alkavat kesken harjoituksen kaivaa kuoppaa, kunnes huomaavat vierestä lähtevät linnut, mutta koska eivät saa niitä kiinni, alkavat kieriskellä nurmikolla, minkä keskeyttää metrin päästä löytyvä maailman siistein pureskelukeppi.

Kuulostaako tutulta? Usein juuri tällaiset koirat koetaan hankaliksi, kun ympäristössä on niin paljon koiraa kiinnostavaa. Meidän mielestämme nämä koirat ovat mahtavia!

Koirankoulutusmaailma on täynnä ohjeita siitä, kuinka estää koiran kaivaminen, haistelu tai vaikkapa pureskelu. Ne kaikki ovat koiralle lajityypillistä toimintaa ja tarpeellisia koiran hyvinvoinnin kannalta. Mieltymyksiin vaikuttaa koiran rotutyyppi, mutta silti jokainen koira on yksilö. Tarkkaile siis koiraasi ja selvitä, mistä asioista se ihan aidosti pitää. Mieti tämän jälkeen, kuinka koirasi voisi toteuttaa intohimojaan sallitusti.

Oletuksenamme tässä on, että koira on terve eikä käyttäytyminen ole vaikkapa maanista, kaikenlaisiin asioihin ylireagoimista. On myös eri asia, onko käyttäytyminen oikeasti koiralle itselleen, ihmiselle tai ympäristölle haitallista vai onko se ainoastaan meidän mielestämme ärsyttävää tai sitä ei tulisi vaikkapa koiraoppaiden mukaan sallia. Kuten ehkä jo tiedätkin, me DOLO:ssa haluamme kannustaa luovaan ajatteluun tämänkin asian suhteen!

Koiran ei voi antaa tietenkään toteuttaa itseään tilanteessa kuin tilanteessa. Silti jokaisen koiranomistajan on hyvä aika ajoin mietiskellä, onko kiellettyjen asioiden lista oikeasti pakollinen aina ja kaikkialla? Autojen ja pyörien jahtaaminen ei ole turvallista, mutta voisiko tilalle järjestää samankaltaista toimintaa leluleikin muodossa? Entä voisiko takapihan kukkaistutuksia mylläävälle karvakaivurille rakentaa oman hiekkalaatikon tai toteuttaa kuopankaivuuta sopivilla lenkkiosuuksilla yhdessä? Tai järjestää koko ajan nenä maassa kulkevalle koiralle sallittua haistelua joko ruoan virikkeistämisen tai hajutyöskentelyharrastuksen muodossa.

Kun tarve koiramaiselle käyttäytymiselle täyttyy sallitusti ja ohjatusti, voivat ihmisen hankalaksi kokemat tilanteet koiran kanssa helpottua huomattavasti. Koiran ei myöskään tarvitse rynnätä mielihalujensa perässä suuna päänä, jos sillä on keinoja päästä haluamiinsa puuhiin sovitusti ja säännöllisesti. Omistajaa kannattaa katsoa ja odottaa, koska sen myötä pääsee uimaan, leikkimään kaverin kanssa tai tonkimaan lehtikasaa. Myös koulutusta ajatellen omistajalla on tällöin valtava palkkiovalikoima käytössään.

Ja mikä parasta – karvaisia ystäviämme on suunnattoman hauska seurailla koiramaisissa puuhissaan! Vaikka tämä kirjoitus on ylistys hulivilikoirille, ei tämä tarkoita, etteikö maltillisempi koira olisi aivan yhtä hyvä koira. Eivät kaikki ihmisetkään halua touhuta alvariinsa, vaan maailman tarkkaileminen ja rauhallisuudesta nauttiminen ovat sitä mieluisinta puuhaa. Kun seuraavaksi tuskailet lenkeillä ”jumittavaa” koiraasi, niin vaihda strategiaa ja anna koirallesi aikaa tutkailla maailman menoa. Tähän aiheen pariin palaamme DOLO:n blogissa myöhemmin!

© DOLO DogsLearnOnline / Outi Kivimäki

MAINOS