MAINOS

Koiran valinnanvapaus ja hyvinvointi

Koiraa väsyttää ja se etsii lepopaikkaa. Se huomaa seinän vieressä oman petinsä, nojatuolissa istuvan ihmisen vieressä tai jaloissa sijaitsevan mukavan kolon ja eteisen viileän lattian. Koiralla on ainakin kolme vaihtoehtoa, minne se voi mennä lepäämään. Minkä se näistä valitsee, riippuu varmasti tilanteesta!

Koiralle annettu valinnanvapaus tarkoittaa, että koira voi saada tarvitsemansa asian useammalla kuin yhdellä tavalla ja se saa tehdä valintoja omaa käyttäytymistään koskien. Tässä on syytä muistaa, että koiria koskevalla valinnanvapaudella tarkoitetaan aina ihmisen järjestämissä puitteissa ja valvonnassa tapahtuvaa valinnanvapautta.

Oltuaan pitkän päivän yksin koira luultavasti valitsee käpertyä lepäilemään ihmisen lähelle. Kuumana päivän ulkoilun jälkeen viileä lattiapaikka voi olla erittäin tervetullut ja virkistävä vaihtoehto. Vieraiden tapaaminen voi tarkoittaa niin paljon sosiaalista toimintaa kerrallaan, että vieraiden lähdettyä koira haluaa vetäytyä omalle pedille, jossa se saa varmasti levätä rauhassa.

Koirat tekevät valintoja jatkuvasti. Käyttäytymisen näkökulmasta valinnanvapaus on tärkeä teema, sillä sen huomioiminen koira-arjessa edistää merkittävästi koirien hyvinvointia.

Jos koiralla on hyvin rajoitetusti mahdollisuuksia eikä sen tarpeita ole huomioitu, koira alkaa helposti käyttäytyä yksitoikkoisesti. Koira voi jäädä esimerkiksi ovelle haukkumaan tai kiertämään kehää, jos sisällä ei ole mitään tekemistä ja koira on viettänyt sisällä koko päivän.

Koska koirat elävät ihmistensä ehdoilla, ne voivat tehdä valintoja ainoastaan ihmisten tarjoamissa puitteissa. Jos koira valitsee omistajansa mielestä toistuvasti väärin, silloin kannattaa ensimmäisenä pyrkiä muuttamaan niitä rutiineja, joissa väärin valitseminen pääsee toistumaan.

Koiran kouluttaminen on tärkein työkalumme, jonka avulla koira opetetaan valitsemaan ihmisen näkökulmasta juuri oikeita tapoja toimia. Päätä siis etukäteen, millaisia valintoja haluaisit koirasi tekevän koulutuksen myötä itsenäisemmin. Tarjoa koirallesi paljon mahdollisuuksia onnistua koulutustilanteissa. Silloin sinun toivomasi oikeat valinnat ovat koirankin näkökulmasta parhaita vaihtoehtoja.

© DOLO DogsLearnOnline / Jirka Vierimaa

MAINOS