MAINOS

Jääkö lenkki talvella lyhyemmäksi?

Mitä sinun koirasi tuumaa talven tulosta? Osa koirista viettäisi pakkaspäivät mieluusti vällyjen välissä, kun taas toiset sukeltelevat saukon lailla lumikasoissa riemusta puhkuen. Monella meistä on varmasti jokin ajatus erilaisten vuodenaikojen ja lämpötilojen vaikutuksesta koiramme aktiivisuuteen, mutta aiheesta ei yllättäen löydykään juuri tutkimustietoa.

Törmäsin informatiivisen ja ihastuttavan DoYouBelieveInDog?-blogin kautta tällä asialla olevaan englantilaiseen tutkimusprojektiin. Sen taustalla on Hot Dogs -verkkosivusto, joka jakaa tietoa koirien lämpöhalvauksesta ja lämpöön liittyvistä sairauksista.

Eläinlääkäri ja tutkija Emily Hall työryhmineen on laatinut verkkokyselyn, jonka avulla halutaan selvittää, kuinka ympäristön olosuhteet – ja varsinkin kova kuumuus tai kylmyys – vaikuttavat koiriemme aktiivisuuteen. Entä millainen vaikutus on vuodenajan ja lämpötilan lisäksi koiran rodulla, iällä, sukupuolella tai terveydentilalla? Ja mikä oikeastaan on koiralle sopiva aktiivisuuden määrä?

Suomesta katsottuna kyselyn aihe on mielenkiintoinen. Miten esimerkiksi kylmä tai jäinen sää vaikuttavat koiran aktiivisuuteen? Teetkö koirasi kanssa talvella lyhyempiä lenkkejä koiran itsensä vuoksi, vai siksi, ettet itse viihdy kylmällä ilmalla pitkään ulkona? Toisaalta vertailukohtaa antaa Suomessakin poikkeuksellisen kuuma kulunut kesä. Kuinka aktiivinen koirasi oli silloin?

Kyselyyn oli mielenkiintoista vastata, sillä itse rakastan syksyn sateita ja tuulisia päiviä. Tekisin tuolloinkin mieluusti pitkiä lenkkejä, mutta whippetvillakoirani mielestä tämä ei ole ollenkaan hauska idea. Osallistumalla tämän kaltaisiin tutkimuksiin tulee myös tarkasteltua oman koiran hyvinvointia yksityiskohtaisemmin. DoYouBelieveInDog?-blogin tätä kyselyä koskevassa kirjoituksessa mm. kysytään, liikkuuko koirasi yhtä paljon kuin viime vuonna tähän samaan aikaan? Entä tiedätkö, miten koirasi pystyy liikkumaan vuoden kuluttua tähän aikaan? Tämä pysäytti ainakin minut pohtimaan asiaa.

Mielenkiintoinen seikka tutkimuksessa on sen selvittäminen, vaikuttavatko koiran kykyyn ja haluun liikkua vaikkapa lonkkaongelmien kaltaisten ymmärrettävämpien syiden lisäksi esimerkiksi pitkäaikaiset iho-ongelmat tai epilepsia? Tutkimuksesta toivotaan apua myös koiran hankkimista harkitsevien rotuvalintaan omaa elämäntyyliä ja aktiivisuutta silmällä pitäen. Myös eläinlääkintäpuolen ammattilaisille tutkimus tuo toivottavasti uutta tietoa olosuhteiden vaikutuksesta koirien aktiivisuustasoon ja siitä, kuinka ne saattavat vaikuttaa esim. liikalihavuuden kehittymiseen.

Kerro siis maailmalle, kuinka aktiivinen juuri sinun koirasi on! Kysely on tarkoitettu kaikenlaisille koirille ympäri maailman. Me DOLOssa odotamme innolla tutkimuksen tuloksia ja palaamme niihin myöhemmin tässä blogissa.

Kyselyyn voit osallistua vuoden 2018 loppuun asti tästä linkistä:

Projektin blogi osoitteessa:

© DOLO DogsLearnOnline / Outi Kivimäki

MAINOS