MAINOS

Iloitse kyvystäsi muuttua

Oletko huomannut monen koirankoulutuskirjan alkavan sillä, että kirjoittaja pahoittelee aiempien koiriensa kanssa tekemiään virheitä? Ja omistaa kirjansa nimenomaan näille koirille.

Vaikka koirien oppimisesta ja kouluttamisesta voi kiinnostua lukuisista syistä, ei harvinaisin silti liene oman koiran kanssa koetut ongelmat. Epätoivoiselta tuntuvassa ja mahdollisesti pitkään jatkuvassa tilassa ihminen voi turvautua monenlaisiin koulutusmenetelmiin, joiden haittavaikutukset selviävät ehkä vasta myöhemmin.

Uskon vilpittömästi, että valtaosalla koiranomistajista tarkoitus on hyvä, koira on heille tärkeä ja tavoitteena on kaikille mukava arki. Erilaisia koulutusmenetelmiä saatetaan noudattaa, koska koiralle halutaan olla hyviä ja johdonmukaisia isäntiä ja emäntiä. Valitettavasti vieläkin osa koulutukseen tarjotuista opeista aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä, eritoten mikäli mittarina on koiran hyvinvointi.

Kun oppii enemmän koirien kouluttamisesta ja hyvinvoinnista, kokee ihminen usein syyllisyyttä ymmärtäessään, kuinka epäjohdonmukainen tai epäreilu on ollut koiraansa kohtaan. Itselläni on tästä omakohtaista kokemusta ja uuden tiedon lähteille päästyäni en voinut käsittää tuolloisia ajatuskulkujani. Pitkän aikaa tuntui todella nololta, että oli mennyt lankaan ja hakenut pelastusrengasta paikoista, joista ei olisi pitänyt. Ja toisaalta käsitän hyvinkin. Elämä päivittäisten koiraongelmien kanssa on uuvuttavaa ja turhauttavaa. Silloin tilanteeseen hakee epätoivoisesti muutosta, jotta elämä koirien kanssa olisi normaalia ja mukavaa.

Suomen Mielenterveysseuran verkkosivujen mukaan syyllisyyden tunteisiin kuuluvat häpeä, tunnontuskat ja katumus: ”Jos syyllisyys herää siitä, että on toiminut väärin jotain toista tai itseä kohtaan, tunne on oikeutettu. Syyllisyyden tärkeä tehtävä on johtaa tietoisuuteen oikeasta ja väärästä, sekä luoda tarvetta korjata tilannetta.”

Tehtyä ei saa tekemättömäksi, joten parasta vastaavassa tilanteessa on, että käsittelee avoimesti omat tuntemuksensa ja pystyy iloitsemaan myös kyvystä muuttaa omia ajatus- ja koulutustapojaan. Usein tämä on helpommin sanottu kuin tehty ja tässä muun koirayhteisön kannustus onkin tärkeää. On todella palkitsevaa, kun koiran käyttäytymisen syitä ja seurauksia alkaa ymmärtää ilman itsensä tai koiransa syyllistämistä.

© DOLO DogsLearnOnline / Outi Kivimäki

MAINOS