DOLOn toiminta päättyy elokuun lopussa 2019

Suruksemme ilmoitamme, että joudumme sulkemaan DOLOn verkkopalvelun.

Koiratieteen kulta-aikaa

Tänään tuli onnekas olo vanhoja koiraopuksia lueskellessa. Onni siitä, että juuri nyt – omana elinaikanani –koirista saadaan niin paljon uutta tietoa. Käteeni osui nimittäin vuonna 1968 julkaistu Otavan Mitä-Missä-Milloin -kirjasarjan ”Koirakirja”.

Pienet räksyttävät koirat

Yksi syy arkikäsitysten suosioon on eittämättä se, että tarinat ovat usein tutkimustietoa kiehtovampia ja jäävät paremmin mieleen. Tieteen tehtävä on selvittää ovatko asiat niin kuin luulemme.

Mitä on toiminnallinen vahvistaminen?

Toiminnallinen palkitseminen on yksi lähestymistapa niille, jotka pohtivat: ”Miten ja milloin pääsen nameista eroon?”

Kiitos sinulle, koiranhoitaja

Onko sinun elämässäsi koiranhoitajia, joita ilman arjesta selviäminen olisi vaikeaa tai jopa mahdotonta? Ihmisiä, jotka huolehtivat koirastasi silloin, kun sinulla on menoja, matkustat tai makaat flunssan kourissa?

Stressitön joulu myös koiralle

Joulu voi monelle olla stressaavaa aikaa, koska huolehdittavana ja tehtävänä on monen monta asiaa. Kuinka siis tehdä joulunodotuksesta ja -vietosta myös koiralle mukavaa?

Jääkö lenkki talvella lyhyemmäksi?

Mitä sinun koirasi tuumaa talven tulosta? Osa koirista viettäisi pakkaspäivät mieluusti vällyjen välissä, kun taas toiset sukeltelevat saukon lailla lumikasoissa riemusta puhkuen. Monella meistä on varmasti jokin ajatus erilaisten vuodenaikojen ja lämpötilojen vaikutuksesta koiramme aktiivisuuteen, mutta aiheesta ei yllättäen löydykään juuri tutkimustietoa.

Koiria, ihmisiä ja koiratutkimusta

Sosiaalitieteissä pitkään vallinneet menetelmät ja ajatukset ovat nykyisin osa koiratutkimusta. Tämä ei tarkoita, että koiria inhimillistettäisiin tieteessä aiempaa enemmän. Se tarkoittaa, että erilaisista ihmistieteiden tutkimusasetelmista on kehitetty juuri koirasta lajina kertovia versioita.

Vieläkö muistat minut?

Oletko katsonut internetin eläinvideoita, joissa ihminen tapaa hänelle läheisen eläimen pitkästä aikaa, kenties vuosien kuluttua? Itkuhan siinä tulee jo melkein ennen videon käynnistymistä, sillä kohtaamiset ovat usein koskettavia.

Pureeko koira sitä ruokkivaa kättä?

Koirien resurssiaggressiivisuus on yleinen ongelma, joka rasittaa yhteistä elämää koiran kanssa. Jos koiraa tarvitsee toistuvasti varoa tai olla valmis kieltämään, molemmat osapuolet harjoittelevat yhteistyötä heikentävää toimintaa useita kertoja päivässä. Mitä asialle oikein voi tehdä?